Colonelul in rezerva Ionel Dragomir - al carui nume a fost vehiculat in ancheta privind criza jurnalistilor rapiti in Irak - a acuzat, ieri, coruptia din cadrul Serviciului de Informatii Externe (SIE) si presiunile la care a fost supus dupa ce a ince
Colonelul in rezerva Ionel Dragomir - al carui nume a fost vehiculat in ancheta privind criza jurnalistilor rapiti in Irak - a acuzat, ieri, coruptia din cadrul Serviciului de Informatii Externe (SIE) si presiunile la care a fost supus dupa ce a incercat sa prezinte probe in sprijinul acuzelor sale.
Colonelul Dragomir - prezentat de presedintele Traian Basescu drept "colonelul Dumitrescu" - a contestat ieri, la Sectia de Contencios Administrativ a Curtii de Apel Bucuresti, ordinul din noiembrie 2005, prin care a fost revocat din cadrul SIE, fiind trecut in rezerva fara drept de a primi pensie militara.
SIE vrea proces la secret
Reprezentantul SIE a ridicat in fata instantei doua exceptii, una prin care solicita ca sedintele de judecata in acest dosar sa fie secrete, date fiind documentele clasificate ce vor fi invederate completului de judecata. Cea de-a doua exceptie facea referire la imposibilitatea lui Dragomir de a contesta in instanta o masura administrativa luata impotriva sa inainte ca respectiva masura sa fie contestata persoanei superioara ierarhic. Magistratii au ramas in pronuntare pe aceste doua exceptii ridicate de consilierul juridic al SIE, si a fixat un nou termen de judecata pentru data de 15 februarie 2006.
Pe de alta parte, la iesirea din sala de judecata, Ionel Dragomir a declarat jurnalistilor prezenti ca ordinul de trecere in rezerva emis pe numele sau vine ca urmare a unor memorii pe care le-a trimis presedintelui tarii, Traian Basescu, consilierului prezidential pentru securitatea nationala si presedintelui Comisiei de control a activitatii SIE din Camera Deputatilor, in care devoala coruptia din SIE.
Basescu: "SIE nu poate fi controlata"
Totodata, Dragomir a precizat ca, dupa ce a redactat memoriile respective, directorul SIE Gheorghe Fulga, l-a convocat si i-a propus "sa rezolve problemele". "Am solicitat ca toate petitiile mele sa ajunga la Parchetul Militar. Toate informatiile pe care le-am avut au ajuns la cunostinta presedintelui Traian Basescu. Am sperat ca Basescu va rezolva aceste probleme. Am prezentat si probe privind acte de coruptie", a adaugat Dragomir. Cu toate acestea, colonelul in rezerva a mentionat ca singurul raspuns pe care l-a primit de la Traian Basescu, in iunie 2005, a fost :"SIE este o institutie care nu poate fi controlata".
Dragomir a explicat, referindu-se la coruptia din randurile SIE ca, in perioada 2002-2003, in care a fost trimis intr-o misiune in strainatate, sefii sai i-au cerut sa le trimita bani in tara, dar nu a facut acest lucru.
Plangere penala impotriva lui Fulga
In acest sens, Dragomir a afirmat :"Stiti ce mi-a zis Fulga cand i-am zis ca mi s-au cerut bani? Hai dom'le, acuma pentru cateva sute de dolari!" Totodata, colonelul a precizat ca intentioneaza sa depuna o plangere penala impotriva directorului SIE, Gheorghe Fulga, pentru abuz in serviciu, reclamand faptul ca, dupa ce a refuzat sa ascunda coruptii din interiorul SIE, a fost transferat intr-un alt birou, unde statea opt, noua ore pe zi, fara sa faca nimic, fiind anchetat si supravegheat in permanenta. Mai mult, acesta l-a acuzat pe adjunctul sefului SIE, Silviu Predoiu, de faptul ca, dupa ce a luat la cunostinta memoriile, "l-a turnat" persoanelor incriminate de acesta.
Motivele trecerii in rezerva
Intrebat care au fost motivele ce au stat la baza trecerii sale in rezerva, colonelul a declarat: "SIE ma acuza ca am redactat un memoriu de pe un calculator din afara SIE, dar eu aveam aprobarea SIE sa-l pot redacta acolo, si in plus, am redactat materiale mult mai sensibile acolo".
Cel de-al doilea motiv invocat pentru trecerea sa in rezerva a fost acuzatia adusa de seful SIE, cum ca s-ar fi "amestecat din proprie initiativa" in recuperarea jurnalistilor romani luati ostatici in Irak, punand astfel in pericol ancheta. Astfel, Dragomir a mentionat ca singura legatura pe care a avut-o in ceea ce priveste recuperarea ostaticilor din Irak a fost un "prieten" implicat in ancheta, care i-a oferit unele "detalii", pe care le-a prezentat lui Degeratu, pentru a-i fi transmise presedintelui tarii. Dragoir afirma ca, in ciuda faptului ca "aspectele" oferite de el s-au confirmat, si in ciuda faptului ca Degeratu l-a "pregatit doua luni" pentru intrevederea cu seful statului, aceasta nu a mai avut loc.
Informatii de la "un prieten"
Totodata, fostul colonel a declarat ca nu il cunoaste pe Ovidiu Ohanesian - unul dintre cei trei jurnalisti rapiti in Irak - si ca nu i-a furnizat niciodata informatii in legatura cu ancheta in criza jurnalistilor. "Eu aveam informatii despre criza jurnalistilor de la un prieten care a fost implicat in ancheta si i-am prezentat aceste informatii lui Degeratu, pentru a ajunge la Basescu. Acum, SIE ma acuza de periclitarea anchetei, dar eu nu am cunoscut aspectele acestea in detaliu", a aratat Dragomir. Totodata, Dragomir a adaugat ca nu este el cel care l-a "intoxicat" pe Ovidiu Ohanesian, unul dintre jurnalistii rapiti in Irak, cu informatii gresite, asa cum afirmase Traian Basescu. In sustinerea afirmatiei sale, colonelul in rezerva a declarat ca nu l-a vazut niciodata pe Ohanesian, nu il cunoaste si nici nu i-a furnizat vreodata informatii. Cu toate acestea, fostul colonel a facut mentiunea ca "Ohanesian, indiferent care ar fi fost sursa lui, a aflat doar 5% din cate se intampla in SIE, care este practic, stat in stat".
"Ma tem pentru viata mea"
Ionel Dragomir a acuzat coruptia existenta in cadrul SIE spunand ca, inca din 2004, i s-a cerut sa faca jocuri politice, exemplificand demersurile care trebuiau facute pentru ca anumite licitatii sa fie castigate de anumite persoane.
"Din 2004 mi s-a cerut sa fac jocuri politice, dar am refuzat. De atunci a inceput campania de intimidare si de amenintare la adresa mea. Mi s-a sugerat ca mi se vor face inscenari in legatura cu traficul de stupefiante sau cu sustragerea de documente. Sunt urmarit, am telefoanele interceptate. Ma tem pentru viata mea, dar daca mi se va intampla ceva, toate memoriile mele vor deveni publice", a mai sustinut fostul colonel. (Voichita RASCANU)
Replica SIE
SIE anunta, printr-un comunicat remis ieri publicitatii, ca declaratiile colonelului Dragomir referitoare la amenintarea la viata sa sunt menite sa atraga interesul mass-media si opiniei publice. In comunicat se mai arata ca temerile colonelului sunt total nejustificate, intrucat SIE este "o institutie care isi desfasoara activitatea strict in conformitate cu prevederile Constitutiei si legile tarii".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.