Adriean Videanu vrea sa obtina independenta energetica a municipalitatii, astfel incat bucurestenii sa nu mai fie consumatori captivi ai unei singure societati de distributie a agentului termic. El ne-a declarat, ieri, ca poarta discutii pe aceasta t
Adriean Videanu vrea sa obtina independenta energetica a municipalitatii, astfel incat bucurestenii sa nu mai fie consumatori captivi ai unei singure societati de distributie a agentului termic. El ne-a declarat, ieri, ca poarta discutii pe aceasta tema cu premierul Calin Popescu Tariceanu, si, in paralel, vicepremierul Gheorhe Pogea a dispus un control la societatea care produce 90% din energia termica livrata Capitalei. Edilul-sef s-a aratat indignat de faptul ca ELCEN a reusit sa obtina aprobarea ANRE pentru scumpirea cu 19,3% a agentului termic furnizat RADET.
"Ce m-a deranjat foarte mult este faptul ca ELCEN a inceput un sistem investitional foarte mare, de 400-500 de milioane de euro, fara sa ne intrebe si pe noi. Practic, toate aceste investitii vor duce la scumpirea agentului termic peste posibilitatile consumatorilor casnici. (...) Nu pot accepta solutia de consumator captiv a Bucurestiului, si incerc sa gasesc solutii. Una ar fi ca municipalitatea sa preia ELCEN. Daca nu, vom apela la solutii alternative, pentru ca nu pot sa asist indiferent la incapacitatea unora de a gestiona un sistem centralizat care alimenteaza cetatenii. ELCEN nu e dimensionat pe multiplu de unitati, si din acest motiv, nu vinde energie in alta parte, decat bucurestenilor. Eu pot renunta la aceasta societate, pe timp de vara, pentru prepararea apei calde apeland la instalatii solare. (...) Daca apare alt furnizor de agent termic care produce energie in sistem de cogenerare, gata, am renuntat la Termoelectrica. Am inceput, in acest sens, discutii cu reprezentantii RWE, iar saptamana viitoare ma intalnesc din nou cu ei", ne-a precizat Videanu.
Primarul general sustine ca in decizia sa a fost influentat de rezultatele obtinute de primarul orasului Praga, care a reusit, in sapte ani, sa rezolve aceasta problema a cetatenilor. "Am avut o intalnire importanta cu primarul Pragai, in care mi-a explicat cum a rezolvat el problema, in sapte ani, a tot ce inseamna energie: gaze, agent termic, electricitate. Municipalitatea a creat consortii cu holdingurile respective, ea detinand 51%. Iata o solutie ideala pentru cetateni. Exista, aici doua posibilitati de asociere: ori pui la dispozitie infrastructura pentru cel care produce energie si o distribuie, ori (municipalitatea, n. red.) pastreaza cel putin 34% din actiuni, pentru a avea putere decizionala", ne-a explicat Adriean Videanu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.