Piesa "La coeur a gaz"/"The Gas Heart" ("Inima de gaz") a lui Tristan Tzara a fost pusa pentru prima data in scena la Washington de catre Forum Theatre & Dance Company, urmand a se juca in capitala Statelor Unite pana pe 5 februarie impreuna cu u
Piesa "La coeur a gaz"/"The Gas Heart" ("Inima de gaz") a lui Tristan Tzara a fost pusa pentru prima data in scena la Washington de catre Forum Theatre & Dance Company, urmand a se juca in capitala Statelor Unite pana pe 5 februarie impreuna cu un text de Heiner Muller, "Hamletmachine" ("Masina Hamlet"), relateaza cotidianul "Washington Times". Tzara, unul dintre fondatorii miscarii dadaiste, a scris "La coeur a gaz" la inceputul anilor '20, ca un raspuns la primul razboi mondial, scrie cotidianul citat. Cele sase personaje din piesa lui Tzara, reprezentand tot atatea parti ale unui cap, sunt interpretate de Alexander Strain (Ochi), Hugh Owen (Spranceana), Jay Hardee (Ureche), Abby Wood (Nas), Fiona Blackshaw (Gura) si Grady Weatherford (Gat). "Distributia se descurca bine cu coregrafia foarte precisa, dovedind disciplina si uneori profunzime a umorului, dar ceea ce impresioneaza este vigoarea jocului actoricesc", apreciaza "Washington Times". Regizorul segmentului "The Gas Heart" din spectacolul de la Washington este Kathleen Akerley.
La randul sau, Muller, autorul mai multor comentarii moderne la Shakespeare, exploreaza in "Hamletmachine" paranoia omniprezenta in perioada de dupa al doilea razboi mondial, prin intermediul personajelor cunoscute din tragedia shakespeariana "Hamlet".
Forum Theatre & Dance Company este o companie teatrala noua, care a avut prima sa stagiune la Washington in 2004, iar printre spectacolele sezonului inaugural s-au numarat unul bazat pe sapte texte scurte de Samuel Beckett si o reinterpretare a piesei "Usi inchise" de Jean Paul Sartre. Compania se axeaza pe colaborarea intre artisti din teatru, dans, arte vizuale si muzica. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.