Drama a doi cowboy homosexuali, "Brokeback Mountain", a fost desemnat cel mai bun film la Premiile Globul de Aur acordate luni seara, la Los Angeles, fapt care plaseaza aceasta pelicula in pozitia de favorita la Oscarurile din acest an, relateaza CNN
Drama a doi cowboy homosexuali, "Brokeback Mountain", a fost desemnat cel mai bun film la Premiile Globul de Aur acordate luni seara, la Los Angeles, fapt care plaseaza aceasta pelicula in pozitia de favorita la Oscarurile din acest an, relateaza CNN. Avand la baza un roman scris de Annie Proulx, "Brokeback Mountain" (al carui buget a fost de numai 14 milioane de dolari) relateaza drama a doi homosexuali (roluri interpretate de Heath Ledger si Jake Gyllenhaal), care se intalnesc la o ferma in anul 1963. Actorul din rolul principal, Heath Ledger, a pierdut insa premiul la categoria cel mai bun actor in rol principal in fata lui Philip Seymour Hoffman care a castigat pentru rolul din "Capote".
Joaquin Phoenix si Reese Witherspoon au fost rasplatiti pentru rolurile din musicalul "Walk The Line", despre viata cantaretului de muzica country, Johnny Cash. Felicity Huffman, cunoscuta din serialul "Desperate Housewives", a primit titlul de cea mai buna actrita intr-o drama pentru rolul din "Transamerica". Huffman, care in film joaca rolul unui transsexual, a declarat ca saluta "barbatii si femeile care sfideaza izolarea, instrainarea si viata traita la marginea societatii, pentru a deveni ceea ce sunt cu adevarat".
Considerat inca de la inceput drept favoritul serii, "Brokeback Mountain" a mai luat premiul pentru cel mai bun scenariu, cel mai bun cantec si cel mai bun regizor - Ang Lee. Filmul lui Ang Lee a castigat in fata lui "A History of Violence", "Match Point" al lui Woody Allen, "The Constant Gardener" si "Good Night, and Good Luck" al lui George Clooney.
"Nu poti sa inchizi in categorii sau in stereotipuri o regiune sau un loc. Oamenii se indragostesc, punct. Aceasta este o poveste universala... Am vrut doar sa fac o poveste de dragoste", a declarat Ang Lee la ceremonie.
Legendarul Anthony Hopkins, 68 de ani, pe care actrita Gwyneth Paltrow l-a prezentat drept "Laurence Olivier al vremurilor noastre", a primit premiul Cecil B de Mille pentru intreaga cariera.
Au triumfat filmele cu bugete mici
Nominalizarile de anul acesta au fost considerate un triumf al filmelor cu bugete mici asupra productiilor marilor studiouri, toate filmele nominalizate la categoria cel mai bun film dramatic fiind filme independente, cu bugete sub 30 de milioane de dolari.
Filmul palestinian "Paradise Now", ce examineaza motivatia atentatorilor sinucigasi, a fost declarat cel mai bun film strain.
Philip Seymour Hoffman a fost aclamat pentru portretizarea autorului Truman Capote, castigand si o serie de premii ale criticilor. "Mi-a fost dat rolul vietii mele si sunt constient de asta", a spus Hoffman cand a acceptat Globul de Aur. Daca nu a avut succes ca regizor, George Clooney a castigat un premiu pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar pentru "Syriana". Cea mai buna actrita in rol secundar a fost desemnata britanica Rachel Weisz pentru rolul din "The Constant Gardener". "Walk the Line", care a primit binecuvantarea lui Johnny Cash, a mai luat premiul pentru cel mai bun film de comedie sau musical. La aceeasi categorie au mai participat "The Producers", "Pride and Prejudice" si "Mrs Henderson Presents".
Seriale tv
La categoria cea mai buna actrita intr-un serial de televiziune, cele patru "Desperate Wives" au pierdut in fata lui Mary Louise Parker din "Weeds". Totusi, "Desperate Housewives" a obtinut premiul pentru cel mai bun serial de comedie, pentru al doilea an consecutiv. "Lost" a castigat la categoria cel mai bun serial dramatic, concurand la aceasta categorie cu "Rome", "Prison Break", "Grey's Anatomy" si "Commander in Chief". Actorul britanic Hugh Laurie a luat premiul pentru cel mai bun actor intr-un serial dramatic pentru rolul din "House", un premiu pe care l-a ratat anul trecut. Geena Davis a fost numita cea mai buna actrita intr-un serial dramatic, pentru "Commander in Chief" unde joaca rolul unei femei - presedinte in SUA. Steve Carrell a castigat premiul pentru cel mai bun actor intr-un serial de comedie, pentru versiunea americana a serialului britanic "The Office".
Premiile Golden Globes sunt acordate de Asociatia Presei Straine de la Hollywood (HFPA). Prima ceremonie Golden Globes a avut loc in 1944. Spre deosebire de Oscaruri, Globurile de Aur au categorii separate pentru drame, musicaluri si comedii.
Globurile de Aur sunt considerate un indicator bun pentru premiile Academiei Americane de Film (Oscarurile) ce vor fi acordate pe 5 martie. In ultimii 10 ani, sase dintre cele mai bune drame castigatoare ale Globului de Aur au castigat si Oscarul. Nominalizarile la Oscar vor fi anuntate la 31 ianuarie. (C.C.)
Marii castigatori
Cea mai buna drama: "Brokeback Mountain"
Cea mai buna comedie sau musical: "Walk the Line"
Cel mai bun regizor: Ang Lee, "Brokeback Mountain"
Cel mai bun actor: Philip Seymour Hoffman, "Capote"
Cea mai buna actrita: Felicity Huffman, "Transamerica"
Cel mai bun actor (comedie sau musical): Joaquin Phoenix, "Walk The Line"
Cea mai buna actrita (comedie sau musical): Reese Witherspoon, "Walk The Line"
Cea mai buna actrita intr-un rol secundar: Rachel Weisz, "The Constant Gardener"
Cel mai bun actor intr-un rol secundar: George Clooney, "Syriana"
Cel mai bun scenariu: Larry McMurtry, Diana Ossana; "Brokeback Mountain"
Cel mai bun film strain: "Paradise Now"
Cel mai bun cantec: "A Love That Will Never Grow Old," "Brokeback Mountain"
Televiziune
Cel mai bun serial dramatic: "Lost"
Cel mai bun serial, musical sau comedie: "Desperate Housewives"
Cea mai buna miniserie sau film: "Empire Falls", HBO
Cea mai buna actrita dintr-un serial de televiziune - Geena Davis, "Commander in Chief"
Cel mai bun actor intr-un serial de televiziune - Hugh Laurie, "House"
Cel mai bun actor intr-un serial de comedie - Steve Carell, "The Office"
Cea mai buna actrita intr-un serial de comedie - Mary-Louise Parker, "Weeds"
Cel mai bun actor intr-un miniserial - Jonathan Rhys Meyers, "Elvis"
Cea mai buna actrita intr-un miniserial - S. Epatha Merkerson, "Lackawanna Blues"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.