Muzeului National Secuiesc din Sfantu Gheorghe i-au fost restituite, de catre o institutie similara din Ungaria, trei piese importante pierdute in urma celui de-al doilea razboi mondial. Cele trei piese restituite Muzeului National Secuiesc din Sfant
Muzeului National Secuiesc din Sfantu Gheorghe i-au fost restituite, de catre o institutie similara din Ungaria, trei piese importante pierdute in urma celui de-al doilea razboi mondial. Cele trei piese restituite Muzeului National Secuiesc din Sfantu Gheorghe sunt doua baltage cu toc din Epoca de arama si o candela din perioada romana, pe care reprezentantii muzeului le-au considerat disparute. In prezent, cele trei piese sunt expuse la Muzeul National Secuiesc din Sfantu Gheorghe, epozitia fiind deschisa pana in 20 ianuarie.
In anul 1944, un numar de 52 de lazi cu patrimoniul Muzeului National Secuiesc au fost transportate in Ungaria, insa in martie 1945 transportul a fost bombardat, foarte multe obiecte fiind distruse atunci. Ulterior, in 1953, au fost recuperate 106 obiecte, restul fiind considerate disparute. In 2004, angajatii Muzeului din Zalaegerszeg au descoperit in pivnita cateva lazi in care, printre altele, au identificat si cele trei obiecte ce au apartinut Muzeului National Secuiesc. Au urmat procedurile de restituire, iar anul trecut Ministerul Culturii si Patrimoniului din Ungaria a semnat un document prin care a recunoscut ca dreptul de proprietate asupra celor trei obiecte apartine muzeului covasnean. La sfarsitul anului trecut, acestea au fost trimise la Sfantu Gheorghe. (D.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.