Rusia si Republica Moldova au ajuns, luni seara, la un acord pe tema gazului, pretul la care acesta va fi livrat in primul trimestru al anului 2006 fiind de 110 dolari pe 1000 de metri cubi, relateaza Mediafax. "Gazprom si Chisinaul au semnat un cont
Rusia si Republica Moldova au ajuns, luni seara, la un acord pe tema gazului, pretul la care acesta va fi livrat in primul trimestru al anului 2006 fiind de 110 dolari pe 1000 de metri cubi, relateaza Mediafax. "Gazprom si Chisinaul au semnat un contract privind tranzitul si livrarea gazelor naturale in Republica Moldova", a anuntat reprezentantul oficial al companiei ruse, Serghei Kuprianov.
Acordul se refera, de asemenea, la "functionarea intreprinderii mixte Moldova-Gaz si la majorarea participarii ruse in cadrul sistemului de transport al gazelor", potrivit aceleiasi surse. Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a salutat acordul semnat de cele doua parti si a precizat ca "politica ulterioara a preturilor va constitui obiectul unor negocieri mai detaliate, care se vor desfasura in viitorul apropiat", a anuntat biroul de presa al presedintiei. In opinia lui Voronin, "acest eveniment constituie nu doar un triumf al pragmatismului si al adevaratelor mecanisme de piata, dar si al transparentei", informeaza AP FLUX.
Acordul, valabil pentru primul trimestru al acestui an, este un compromis intre dorinta Chisinaului de a mentine vechiul tarif de 80 de dolari/mia de metri cubi si cererea Moscovei, care dorea 160 de dolari pentru mia de metri cubi.
Republica Moldova, care nu are nici o resursa de gaze, este total dependenta de Gazprom, care controleaza singura conducta tranzitand tara spre Romania si Bulgaria. Georgia a trebuit sa accepte sa achite tariful dublu al gazelor rusesti - 110 dolari/1000 mc, incepand din 2006, in timp ce Armenia va trebui sa plateasca acelasi tarif de la 1 aprilie anul acesta.
Lavrov insista pentru Transnistria
Moscova insista asupra solutionarii conflictului transnistrean prin dialog direct intre parti si pledeaza pentru "democratizarea Transnistriei si a Republicii Moldova", a declarat ieri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (foto).
Seful diplomatiei ruse a declarat intr-o conferinta de presa ca Moscova este dispusa sa discute pe marginea proiectelor existente de solutionare a conflictului, dar a pledat pentru initierea unui dialog direct intre Chisinau si Tiraspol.
Ministrul a calificat drept "unilaterala" adoptarea legii referitoare la prevederile de baza ale statutului regiunii transnistrene si a adaugat ca Republica Moldova a instituit "o blocada economica" in regiunea respectiva. El a acuzat Chisinaul ca prin aceste actiuni tergiverseaza rezolvarea dosarului pe calea negocierilor.
Lavrov a mai spus ca sustine necesitatea revenirii la deciziile adoptate anterior, fara de care, in opinia sa, va fi dificil sa se ajunga la o intelegere in privinta problemelor existente. Ministrul a sugerat ca Moscova trateaza de pe pozitii egale Chisinaul si regimul de la Tiraspol. "Rusia pledeaza pentru democratizarea Transnistriei si Republicii Moldova", a subliniat el. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.