Cateva sute de salariati ai Metrorex au declansat ieri, la pranz, un protest spontan, unii dintre ei amenintand ca vor bloca tunelurile de metrou. Protestatarii s-au strans in statia de metrou Unirii, unde este si sediul Uniunii Sindicatelor Libere M
Cateva sute de salariati ai Metrorex au declansat ieri, la pranz, un protest spontan, unii dintre ei amenintand ca vor bloca tunelurile de metrou. Protestatarii s-au strans in statia de metrou Unirii, unde este si sediul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM) si au cerut ca directorul general al companiei, Liviu Soava, sa vina sa discute cu ei despre marirea salariilor. Liderul USLM, Ion Radoi, prezent in mijlocul de colegilor sai incercand sa-i linisteasca, a declarat ca spera ca pana la sfarsitul acestei saptamani sa se negocieze revendicarea sindicalistilor legata de cresterea salariului cu 20% si sa nu se ajunga la greva generala. Declansarea acesteia a fost stabilita pentru luni, 23 ianuarie, pentru termen nelimitat, in intervalul 04.00-18.00. Pentru ca, in jurul orei 16.45, alte sute de muncitori de la Metrorex doreau sa vina la statia Piata Unirii, Ion Radoi l-a sunat pe Soava care a promis ca marti, la ora 10.00 va avea loc prima runda de negocieri. Protestatarii au plecat, nu insa fara a ameninta ca se vor intoarce in fiecare zi din ce in ce mai multi pentru a afla de la liderii sindicali rezultatul negocierilor.
Tot ieri, magistrati ai Tribunalului Bucuresti au amanat pentru maine judecarea dosarului privind legalitatea grevei angajatilor de la Metrorex, pentru a le da ragazul acestora sa depuna in instanta grila de salarizare si contractul colectiv de munca la nivelul ramurii de transporturi, a anuntat avocatul sindicatelor din cadrul Metrorex, Laurentiu Veteleanu, citat de Rompres. El a precizat ca Metrorex si Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului au solicitat declararea ilegalitatii grevei.
Ultima greva generala la metrou a avut loc la mijlocul lunii noiembrie, insa, dupa doua zile in care metroul a ramas in depouri intre orele 04.00-16.00, instanta a declarat ilegal protestul. Atunci salariatii cerusera majorarea salariului cu 23%, dar si conditii mai bune de munca. In urma cu o saptamana, angajatii Metrorex s-au aflat intr-o greva de avertisment, intre orele 04.00-06.00. Dupa aceasta, conducerea Metrorex a anuntat ca va negocia cu sindicalistii pe marginea procentului de indexare a salariilor. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.