Orest Onofrei, prefectul judetului Suceava, considera ca este necesar un act normativ care sa reglementeze situatia juridica a Fondului Bisericesc Ortodox Roman din Bucovina (FBORB), pentru a trece la retrocedarea padurilor revendicate de Fond, infor
Orest Onofrei, prefectul judetului Suceava, considera ca este necesar un act normativ care sa reglementeze situatia juridica a Fondului Bisericesc Ortodox Roman din Bucovina (FBORB), pentru a trece la retrocedarea padurilor revendicate de Fond, informeaza Mediafax. El a atras atentia ca Legea nr. 247/2005 impune ca organizatiile ce solicita reimproprietarirea sa aiba forma si structura avute inainte de 1945, lucru ce nu a putut si realizat de FBORB, pentru ca legea actuala nu prevede si fundatii de drept public, ci numai de drept privat. Onofrei considera insa ca cea mai corecta solutie pentru restituirea proprietatilor Bisericii din Bucovina ramane infiintarea, prin lege, a unei fundatii de drept public, care sa preia aceasta proprietate, cu o valoare comerciala actuala de aproximativ patru miliarde de euro. "Actuala fundatie, formata din persoane fizice, are drept obiectiv retrocedarea si administrarea padurilor care au apartinut Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina. Este o fundatie de drept privat si oricat de mult se incearca sa se organizeze, sa semene cu cea din 1945, functioneaza dupa Legea fundatiilor unde, ca organism suprem este adunarea generala, care este singura indreptatita sa decida ce se intampla cu proprietatea si care sunt organismele de conducere care sa modifice statutul. Or mie nu mi se pare corect si moral ca 20 de persoane fizice sa hotarasca ce se intampla cu o proprietate de 192.000 ha de padure care apartine Bisericii", a spus Onofrei. Comisia judeteana de fond funciar Suceava a invalidat, in decembrie 2005, cererea FBORB privind retrocedarea unor suprafete de terenuri forestiere, motivand ca aceasta fundatie, care este o persoana juridica de drept privat, nu poate fi considerata continuatorul Fundatiei de drept public care a detinut terenurile revendicate. Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a depus, la Comisia judeteana de fond funciar Suceava, o cerere privind retrocedarea a 192.000 de hectare de terenuri forestiere in baza Legii 247/2005. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.