Romania a atras, anul trecut, investitii directe cu impact semnificativ in economie (mai mari de un milion de dolari) in valoare totala de 1,8 miliarde de dolari, suma care reprezinta o majorare cu aproximativ 47% comparativ cu anul 2004. Potrivit da
Romania a atras, anul trecut, investitii directe cu impact semnificativ in economie (mai mari de un milion de dolari) in valoare totala de 1,8 miliarde de dolari, suma care reprezinta o majorare cu aproximativ 47% comparativ cu anul 2004. Potrivit datelor Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), in 2004 valoarea investitiilor semnificative in Romania s-a ridicat la 1,23 miliarde de dolari.
Din octombrie 2001, data intrarii in vigoare a legii privind investitiile directe cu impact semnificativ in economie, si pana la sfarsitul anului 2005, nivelul sumelor investite au depasit cinci miliarde de dolari, fiind inregistrate 445 de proiecte. Cea mai mare parte a investitiilor (3,6 miliarde de dolari), respectiv peste 70%, a fost realizata de firme straine. Pana in 2005 s-au finalizat 261 de proiecte de investitii, in valoare de peste 2,4 miliarde de dolari. Telecomunicatiile au atras cel mai mare volum al investitiilor directe, cu 50 de proiecte cu o valoare angajata de 1,16 miliarde de dolari, reprezentand 22,56% din totalul investitiilor. Industria lemnului, celulozei si hartiei a atras 20 de proiecte, cu o valoare angajata de 652 milioane de dolari, respectiv 12,67% din total, serviciile - 57 de proiecte in valoare de 613 milioane dolari - 11,90% din valoarea investitiilor, iar comertul - 76 proiecte, in suma de 476 milioane dolari, reprezentand 9,24% din total. De la intrarea in vigoare a legii, au fost inregistrate doar sase investitii a caror valoare depaseste 100 de milioane de dolari. Cele mai multe investitii au fost inregistrate in Regiunea de Dezvoltare Bucuresti-Ilfov, care a atras 60,98% din total, respectiv 3,1 miliarde de dolari. In Regiunea de Dezvoltare - Centru (judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu) au fost angajate investitii in valoare de 749 milioane de dolari - 14,54%. Dintre investitorii straini care au proiecte de investitii mai mari de un milion de dolari Olanda ocupa primul loc, cu peste 1,1 miliarde de dolari, urmata de Austria, cu 668 milioane de dolari si Franta, cu 404 milioane de dolari.
ARIS monitorizeaza investitiile directe mai mari de un milion de dolari, efectuate in orice domeniu de activitate, cu exceptia sectoarelor financiar-bancar, de asigurari-reasigurari, precum si a celor reglementate de legi speciale. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.