"Doua lozuri", "Titanic vals" si alte sase filme in care a jucat Grigore Vasiliu-Birlic vor putea fi vazute, intre 23 si 27 ianuarie, la Sala Eforie a Cinematecii, in cadrul unei Gale dedicate actorului. Startul evenimentului va fi dat de comediile "
"Doua lozuri", "Titanic vals" si alte sase filme in care a jucat Grigore Vasiliu-Birlic vor putea fi vazute, intre 23 si 27 ianuarie, la Sala Eforie a Cinematecii, in cadrul unei Gale dedicate actorului. Startul evenimentului va fi dat de comediile "Doi vecini" (1958), in regia lui Geo Saizescu, si "Titanic vals" (1964) de Paul Calinescu, ecranizari dupa proza omonima a lui Tudor Arghezi, respectiv dupa piesa lui Tudor Musatescu. In 24 ianuarie, Birlic va putea fi (re)vazut in trei roluri imaginate de I.L. Caragiale, in ecranizarile "Vizita" (1952) si "Mofturi 1900" (1965), in regia lui Jean Georgescu, si "Doua lozuri" (1957) de Gheorghe Naghi si Aurel Miheles. Interpretarea personajului Lefter Popescu de catre Birlic in cel din urma film a ramas, probabil, in memoria multor romani. "Este filmul marelui tragedian Birlic, cu secvente consumate pe muchie de cutit, ca gasirea lozului cand, in gratii inefabile si piruete candide, devine balerin", scrie criticul Tudor Caranfil in "Dictionar de filme romanesti". Un alt film regizat de Naghi si Miheles dupa opera caragialiana, "D'ale Carnavalului" (1958), va fi prezentat in 25 ianuarie, cand Birlic va putea fi vazut pe pelicula alaturi de Alexandru Giugaru si Vasilica Tastaman. Ultimele doua zile sunt rezervate filmelor "Directorul nostru" (1955), in regia aceluiasi Jean Georgescu, si "Badaranii" (1960), realizat de Sica Alexandrescu si Gheorghe Naghi, cu Birlic si alti mari actori precum Carmen Stanescu, George Calboreanu, Silvia Timica si Radu Beligan. Gala Birlic este organizata de Arhiva Nationala de Filme - Cinemateca Romana si de Asociatia Culturala "Grigore Vasiliu-Birlic". Cu ocazia Galei, Arhiva Nationala de Filme a editat un material special despre actor, de la nasterea caruia se implinesc in aceasta luna 101 ani. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.