De secole, astrologii au sustinut ca perioada anului in care se naste un om ii afecteaza cursul vietii acestuia. Acum, un studiu aprofundat - care a durat sapte ani - demonstreaza ca bebelusii nascuti iarna cresc mai mari, mai destepti si mai norocos
De secole, astrologii au sustinut ca perioada anului in care se naste un om ii afecteaza cursul vietii acestuia. Acum, un studiu aprofundat - care a durat sapte ani - demonstreaza ca bebelusii nascuti iarna cresc mai mari, mai destepti si mai norocosi decat cei nascuti vara.
Studiul, care va fi publicat saptamana aceasta, a fost condus de cercetatorii de la Universitatea Harvard si a monitorizat evolutia a 21.000 de baieti si fete din intreaga lume. Astfel, s-a descoperit ca variatiile sezoniere influenteaza greutatea, lungimea, marimea capului si abilitatile mentale ale individului.
Cercetatorii cred ca aceste modificari se datoreaza efectelor si fenomenelor la care este supusa mama in timp ce este insarcinata. Variatiile de dieta, temperatura, hormoni, expunerea la soare sau la diversi virusi pot influenta caracteristicile nou-nascutului.
Psihiatrii si antropologii americani si australieni de la Harvard si Queensland au masurat copii la nastere, le-au testat capacitatile motorii si mentale, la opt luni, la patru ani si apoi la sapte ani.
Comparativ cu copiii nascuti vara, cei care s-au nascut iarna sunt semnificativ mai inalti la nastere, mai grei si au circumferinta capului mai mare la varsta de sapte ani. Mai mult decat atat, acestia au obtinut scoruri mai mari la o serie de exercitii mentale.
La varsta de sapte ani, copiii nascuti iarna sau primavara sunt cu 210 grame mai grei, cu 0.19 centimetri mai inalti si au circumferinta capului mult mai mare decat copiii nascuti vara sau toamna.
Cercetatorii, ale caror studii vor aparea saptamana aceasta in revista medicala "Schizophrenia Research", au concluzionat ca "bebelusii nascuti iarna sau primavara sunt mai mari - din punct de vedere antropometric si mai destepti dupa variabilele neurocognitive". (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.