Comandamentul Antiepizootic Central a decis ca aruncarea si depozitarea cadavrelor de pasari in locuri nepermise sa fie considerate infractiuni, urmand ca in scurt timp sa fie elaborat un act normativ in acest sens, se arata intr-un comunicat al Mini
Comandamentul Antiepizootic Central a decis ca aruncarea si depozitarea cadavrelor de pasari in locuri nepermise sa fie considerate infractiuni, urmand ca in scurt timp sa fie elaborat un act normativ in acest sens, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). De asemenea, comandamentul a propus sa fie instruite comunitatile sarace in ceea ce priveste masurile de prevenire a raspandirii virusului gripei aviare. Pana in prezent, in Romania au fost confirmate 25 de focare de gripa aviara, din care 13 sunt active in judetele Braila - Zavoaia, Tataru, Chichinetu, Ciresu, Dudesti, Buzau - Valea Fantanii, Ialomita - Rovine, Marsilieni, Traianu, Stelnica, Albesti si Calarasi - Tonea si Stefan Voda. Un numar de 12 focare au fost inchise, sase in judetul Tulcea (Ceamurlia de Jos, Maliuc-Vulturul, Caraorman, Periprava, Agighiol, Crisan), patru in judetul Braila (Scarlatesti, Bumbacari, Dudescu, Ciocile) si doua in judetul Buzau (Padina si Braiesti). Judetul Tulcea a fost declarat liber de gripa aviara, mentinandu-se totusi masurile necesare de supraveghere in aceasta zona, se precizeaza in comunicat. In saptamana 16-22 ianuarie se preconizeaza sa fie stinse alte patru focare in judetele Braila, Buzau si Ialomita.
Functionarii vor vaccin
Sindicatul National al Functionarilor Publici a cerut primului-ministru, Calin Popescu Tariceanu, distribuirea fondurilor necesare vaccinarii impotriva virusului gripei aviare - H5N1 - a tuturor functionarilor publici cu atributii de control, a declarat ieri Sebastian Oprescu, presedintele acestui sindicat. Sindicatul doreste luarea de masuri imediate pentru protectia membrilor sai care lucreaza in vami si in focarele de gripa aviara in cele cinci judete din tara. Potrivit legislatiei privind protectia muncii, aceste masuri de protectie intra in responsabilitatea angajatorilor, atat din sectorul privat si cooperatist, cat si din sectorul public.
Aviara sub lupa
Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) a demarat un program de cercetare si investigare privind posibilitatea transmiterii virusului gripei aviare la diferite specii de mamifere, precizeaza un comunicat al MAPDR. Cercetarea are ca scop verificarea posibilitatii de transmitere a virusului gripei aviare la pasari la alte mamifere, fapt ce nu a fost demonstrat concret pana acum. Testele vor avea in vedere si probabilitatea transformarii virusului in noi surse de infectie si eventualele modificari genetice ale acestuia, se arata in comunicat. Programul isi propune investigarea porcilor, gainilor si pisicilor din gospodariile in care a evoluat gripa aviara, prin analize serologice pe probe selectate de specialisti. Pentru cel putin 6 luni, se preconizeaza analizarea a aproximativ 500 de probe de ser, interval in care, alaturi de examenele de laborator se va face si o analiza epidemiologica. Rezultatele acestui studiu se vor include intr-un raport care va fi facut public, completeaza comunicatul.
Organizatia pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) a avertizat ieri ca virusul gripei aviare care a afectat Turcia ar fi putut deja sa apara in tarile vecine, desi nu exista nici o confirmare in acest sens, informeaza Rompres citand agentii de presa internationale. FAO a cerut Armeniei, Iranului, Irakului si Siriei sa isi intensifice actiunile de depistare a unor posibile focare de gripa aviara. Samuel Jutzi, director al Departamentului de productie si sanatate a animalelor din cadrul FAO, a mentionat ca agentia nu are nici o informatie clara ca boala s-a raspandit, insa a cerut autoritatilor din statele vecine Turciei sa isi intensifice eforturile pentru a detecta eventuale cazuri de imbolnaviri cu virusul gripei aviare. In Indonezia s-a mai inregistrat o victima, iar decesul fetitei de 12 ani, de duminica, din Turcia, a fost cauzat de virusul gripei aviare, au confirmat expertii. Astfel, in Turcia au fost semnalate patru decese cauzate de gripa aviara. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.