Principala preocupare a Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap este ca pana la Raportul de tara din primavara, sa porneasca un amplu proces de imbunatatire a conditiilor din centrele pentru persoane cu handicap. "Vrem sa facem o igieniza
Principala preocupare a Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap este ca pana la Raportul de tara din primavara, sa porneasca un amplu proces de imbunatatire a conditiilor din centrele pentru persoane cu handicap. "Vrem sa facem o igienizare si salubrizare in centrele unde sunt gazduite persoanele cu handicap. De asemenea, se vor face reparatii capitale in mai multe centre. Acestea vor fi alese in functie de anul in care au fost construite, de conditiile oferite in acest moment, precum si ultima reparatie realizata. Ca urmare a inspectiilor si vizitelor realizate in tara s-a stabilit, pe judete, care sunt aceste centre", ne-a declarat presedintele ANPH, Silviu Didilescu. El a precizat ca sunt necesare fonduri in valoare de 8 milioane de euro pentru reparatii capitale si 4 milioane de euro pentru igienizari si schimbare de mobilier. De alte 6 milioane de euro este nevoie pentru constructie de 6 camine noi. Didilescu a precizat ca noile centre vor fi destinate persoanelor cu handicap mintal. "Vom reusi sa scoatem din centrele supra-aglomerate cu 300 - 400 de oameni cu diferite tipuri de handicap, persoanele cu handicap mintal. Pentru aceste persoane vom face camine speciale. Daca si consiliile judetene vor merge pe ideea noastra, ceea ce nu s-a intamplat in 2005 - ei nu au facut absolut nimic din planurile de restructurare - putem face intr-un centru vechi o regandire a felului in care se ofera servicii de asistenta. Astfel, parterul sa fie pentru un anumit tip de handicap, iar etajele 1 si 2 pentru alte tipuri de handicap. In nici un caz nu mai dorim ca persoanele cu handicap neuropsihic sa se mai afle in acelasi centru cu alte tipuri de handicap. In acest fel, se poate oferi ingrijire specifica pentru fiecare tip de handicap. Chiar si cei mai indaratnici vor intelege in sfarsit ca exista vointa pentru a se remedia si imbunatati situatia din aceste centre", a afirmat Silviu Didilescu. El s-a aratat sigur ca fondurile pentru aceste proiecte vor fi gasite de Guvern si ca lucrarile vor incepe in cel mai scurt timp. O cerinta expresa a ANPH este ca fondurile alocate sa fie gestionate si controlate de aceasta institutie. "S-a intamplat de multe ori ca sume alocate consiliilor locale pentru rezolvarea problemelor din sistemul de protectie a persoanelor cu handicap sa fie redirectionate pentru alte activitati. De aceea toate lucrarile vor fi sub permanenta noastra monitorizare. Acum am o Directie de Inspectie si Control, echipe care pot pleca oricand in teritoriu si mai avem si cate un reprezentant in fiecare judet", a mai spus presedintele ANPH.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.