Conducerea Marinei ruse a ordonat, sambata, Flotei ruse a Marii Negre, cu baza in Crimeea, sa preia controlul asupra farului din Ialta, devenit obiectul unei noi dispute intre Rusia si Ucraina, relateaza Mediafax. "Pozitia conducerii Marinei ruse est
Conducerea Marinei ruse a ordonat, sambata, Flotei ruse a Marii Negre, cu baza in Crimeea, sa preia controlul asupra farului din Ialta, devenit obiectul unei noi dispute intre Rusia si Ucraina, relateaza Mediafax. "Pozitia conducerii Marinei ruse este ferma: farul din Ialta trebuie predat serviciilor hidrografice ruse si trebuie sa functioneze normal, pentru a asigura securitatea navigatiei in regiunea Marii Negre", a declarat comandantul fortelor navale ruse, Vladimir Masorin, citat de agentia Interfax.
"I-am ordonat comandantului Flotei Marii Negre sa faca in asa fel incat, folosind metode de dialog civilizat, sa preia controlul asupra farului", a spus amiralul Masorin, referindu-se la prevederile unui acord incheiat in 1997 intre Rusia si Ucraina.
Noul diferend a aparut vineri, intr-un moment in care relatiile dintre Moscova si Kiev sunt incordate, in special dupa disputa privind livrarile de gaze naturale rusesti catre Ucraina si discutiile referitoare la conditiile financiare de stationare a Flotei ruse a Marii Negre in Ucraina.
Rusia acuza autoritatile ucrainene ca au preluat controlul asupra farului de la Ialta, sub pretextul efectuarii unei revizii a echipamentelor. Flota rusa considera ca farul ii apartine, in timp ce Ucraina afirma ca acesta se afla in proprietatea sa.
Prezenta flotei ruse in Ucraina este reglementata printr-un acord pe zece ani, semnat in 1997. Kievul afirma ca "acordurile de baza care reglementeaza stationarea temporara a Flotei Marii Negre pe teritoriul Ucrainei nu includ si obiectivele hidrografice si de sprijin pentru navigatie".
Kievul respinge acuzatiile Moscovei
Ucraina a respins acuzatiile formulate de Rusia privind preluarea controlului asupra unui far din Crimeea, folosit de Flota rusa a Marii Negre, relateaza Reuters.
"Orice declaratie privind <<confiscarea>> farului din Ialta este dezinformare deliberata, deoarece acesta este proprietate ucraineana", a afirmat purtatorul de cuvant al Ministerului ucrainean de Externe, Vasil Filipciuc. Declaratia acestuia precizeaza ca acordurile cu Moscova privind Flota Marii Negre nu includ nici o precizare privind inchirierea obiectivelor legate de navigatie. "In plus, acest lucru este interzis de legislatia ucraineana", a adaugat el. Crimeea a devenit teritoriu rusesc la sfarsitul secolului al XVIII-lea, dar a fost inglobata in Ucraina in 1954 de catre Nikita Hrusciov. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.