Presedintele Traian Basescu a devenit nasul unei fetite din comuna Piscu, judetul Galati. Familiile Basescu si Dumitrache s-au cunoscut cu ocazia inundatiilor de anul trecut, cand mama fetitei era insarcinata in luna a cincea. Atunci Basescu a spus c
Presedintele Traian Basescu a devenit nasul unei fetite din comuna Piscu, judetul Galati. Familiile Basescu si Dumitrache s-au cunoscut cu ocazia inundatiilor de anul trecut, cand mama fetitei era insarcinata in luna a cincea. Atunci Basescu a spus ca ii boteaza copilul daca acesta va fi baiat. Nu a fost sa fie, dar micuta s-a nascut chiar in ziua de nastere a presedintelui, pe data de 4 noiembrie. Crestinarea Mihaelei-Catalina a avut loc sambata in biserica din satul Piscu, iar slujba a fost oficiata de un sobor de preoti in frunte cu PS Casian, episcopul Dunarii de Jos. Pentru marele eveniment s-au facut pregatiri intense, primarul, preotul si familia micutei facand eforturi pentru a primi familia Basescu asa cum se cuvine.
Seful statului s-a usurat la Hanul "Sofia"
Sambata dimineata satul Piscu era dat peste cap. Satenii s-au adunat in fata casei familiei Dumitrache si la poarta bisericii. Politistii si ofiterii de la Serviciul de Paza si Protectie misinau in tot satul. Circulatia rutiera pe drumul ce leaga Galatiul de Tecuci a fost partial paralizata pe timpul slujbei programata sa inceapa la ora 12. Cu 15 minute inainte presedintele Basescu a facut un scurt popas la Hanul "Sofia", situat la 15 km de satul Piscu. Cu mai bine de o ora inainte de sosirea sefului statului in han s-a dat alarma: Vine Basescu! Femeia de serviciu a fost cea mai revoltata ca trebuie sa faca curatenie in cinstea inaltului oaspete. Indignarea ei a ajuns la culme cand a inceput sa-l ameninte cu coada de matura pe ospatarul localului. Un ofiter SPP retras intr-un colt discret a sorbit din cafea si a vorbit din cand in cand la telefonul celular. La 11.40 linistea localului a fost intrerupta de un sef al hanului si de guristul formatiei care canta in restaurant. Cei doi, ajutati de ospatar si barman, au incarcat instalatia de sonorizare intr-o camioneta care a plecat de urgenta spre Piscu. Aparatele au fost instalate pe prispa casei familiei Dumitrache pentru a crea atmosfera cu muzica populara din zona. Abia a plecat camioneta si din directia Tecuciului a aparut coloana prezidentiala. Pentru primirea familiei prezidentiale a fost insirat tot personalul hanului in frunte cu femeia de serviciu. Sotii Basescu si cele doua fiice ale lor, Elena si Ioana au intrat in restaurant pentru a se odihnii cateva minute. Presedintele a servit un ceai si o ceasca de cafea. Aceasta din urma a fost adusa de un sepepist, si in opinia ospatarului Vasile, dupa miros era cafea fara cofeina. Traian Basescu a folosit si toaleta din han, desi aceasta nu corespunde normelor prescrise de reglementarile in vigoare, miroase ingrozitor, nu are hartie igienica, iar apa se trage prin actionarea directa a plutitorului din bazin.
Da la Hanul "Sofia", presedintele, usurat, a plecat spre casa familiei Dumitrache, situata la marginea satului Piscu, in cartierul construit dupa inundatiile din luna iulie a anului trecut. Zeci de sateni in frunte cu primarul comunei Mihaita Musca si cu prefectul judetului Galati, Mihai Capra, suportand un frig patrunzator, au asteptat cu rabdare pe cumatrul Traian si cumatra Maria. La 12 fix presedintele Basescu a coborat din masina si cu pasi repezi a intrat in casa familiei Dumitrache pentru a duce pe micuta Mihaela-Catalina la biserica. La iesire, pe pragul casei s-a oprit pentru o secunda si a rostit cu voce tare: "Am luat un pagan si va aduc un crestin". Cateva babe infocate au inceput sa scandeze: "Sa traim bine!"
De aici a iesit o zarva de nedescris deoarece doua fane al presedintelui trecute de 60 de ani au intrat intr-o disputa privind gramatica limbii romane. Mai precis, una dintre ele sustinea ca trebuia strigat: "Sa traiti bine!" Cearta s-a terminat in scurt timp din cauza ca presedintele s-a urcat cu micuta pagana in brate in jeep-ul prezidential si alaiul a plecat spre biserica. La doar cinci minute coloana prezidentiala a blocat drumul national, pentru a asigura securitatea familiei prezidentiale pana ce aceasta a intrat in lacasul sfant. Cumatrul Basescu a fost asteptat in usa bisericii de PS Casian, episcopul din Galati. Cei doi s-au pupat. Din comitetul de primire a mai facut parte si doi copilasi imbracati in straie populare tinand in mana un colac si sare. Oricum cand seful statului nu a putut rupe din colac pentru ca o tinea pe micuta Mihaela-Catalina in brate. In aceste momente cumatrul Traian a observat ca si-a pierdut consoarta. Indignat s-a intors si s-a adresat multimii: "Lasati-o si pe sotia mea sa treaca!" In final a ajuns si cumatra Maria la usa bisericii si a sarutat mana episcopului Casian.
"V-am adus un crestin!"
Slujba de crestinare s-a desfasurat fara incidente. Copila a ganganit de cateva ori, dar presedintele obisnuit cu tangajul navelor maritime a reusit sa o legene in asa fel incat fetita s-a linistit. Dupa slujba de crestinare care a tinut exact 50 de minute, seful statului, ca un bun nas si enorias, cu un gest discret a lasat o suma de bani sub fata de masa de la altar. La iesire din biserica Basescu s-a oprit pentru o secunda si a ridicat-o pe fina lui: "V-am adus un crestin". A coborat treptele bisercii si s-a urcat in graba in masina de teren al sepepeului. A urmat scaldarea finei de catre nasa si prezentarea cadourilor. In tot acest timp cele doua fete ale cuplului prezidential, Elena si Ioana, au fost mai retrase, trecand printre multime fara sa fie observate.
Cumatrul Traian cel Zgarcit
Grabit, cumatrul Traian a ajuns la vila unde s-a organizat masa festiva la ora 13.10. Localul apartine familiei Fanel Vlad, fratele fostului halterofil Nicu Vlad. Aici s-a adunat mai tot satul ca la urs. Barfele despre sotii Dumitrache si familia Basescu au fost cele mai importante discutii ale satenilor. Viata satului a fost data peste cap, ulitele au fost blocate de masinile coloanei oficiale si ale invitatilor, iar taranii care circulau cu atelaje trase de cai au fost pusi grele incercari. Caii se speriau, sepepistii si politistii cu greu au reusit sa dirijeze circulatia carutelor. O alta problema a pazei prezidentiale a fost legata de cativa copii. Ei se jucau "De-a prinselea" printre masinile coloanei prezidentiale. Cativa ofiteri s-au pus la mintea pustilor, dar acestia din urma s-au dovedit a fi mai iuti.
Nu au lipsit nici comentariile localnicilor care au asteptat sa fie serviti cu tuica si vin de catre cumatrul Traian. "Cumatrul acesta ori e zgarcit, ori nu cunoaste obiceiurile din zona noastra!" a comentat un satean mai in varsta. "Sa nu ne dea un pahar de bautura... N-am mai auzit asa ceva la noi in sat!" a lamentat taranul.
La doar 20 de minute dupa ce a intrat pe poarta vilei, presedintele a aparut din nou, dar nu pentru a servi cu tuica sau vin pe cei nemultumiti, ci pentru a pleca spre Bucuresti unde urma sa se intalneasca cu premierul Calin Popescu-Tariceanu. Cei doi au plecat de urgenta, pe calea aerului spre Anina unde a avut loc un accident de munca soldat cu sapte morti si mai multi raniti. Odata cu Basescu a fost luata de sepepisti si o geanta mare, neagra, in care a fost transportata cafeau fara cofeina, dupa spusele ospatarului Vasile de la Hanul "Sofia".
Astfel coloana oficiala s-a rupt in doua. Capul familiei Basescu a plecat cu treburile statului si le-a lasat pe femei la masa. Cumatra Maria si cele doua fiice au mai stat cu mesenii aproximativ 35 de minute dupa care s-au intors si ele in Capitala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.