Desi nu s-au regasit pe aceeasi lungime de unda in privinta centrului de detentie american de la Guantanamo, Cuba, cancelarul german, Angela Merkel, a facut impresie buna la Casa Alba, presedintele George W. Bush declarandu-se placut impresionat de i
Desi nu s-au regasit pe aceeasi lungime de unda in privinta centrului de detentie american de la Guantanamo, Cuba, cancelarul german, Angela Merkel, a facut impresie buna la Casa Alba, presedintele George W. Bush declarandu-se placut impresionat de intrevederea cu oaspetele german, aflat la sfarsitul saptamanii trecute la Washington, intr-o vizita ce marcheaza inceputul unei ameliorari a relatiilor bilarale dintre cele doua state, transmite Mediafax. "Primele mele impresii dupa cele 45 de minute cat am discutat in Biroul Oval au fost incredibil de bune", a afirmat Bush in urma reuniunii cu cancelarul german, remarcand ca amandoi au sosit la putere in urma unor alegeri castigate strans. "Cred ca am facut un pas in directia cea buna", a apreciat, la randul sau, Angela Merkel, referindu-se la intentia sa anuntata de a ameliora relatiile Berlinului cu Casa Alba. In ajunul vizitei la Washington, cancelarul german isi exprimase ingrijorarea in legatura cu centrul de detentie american de la Guantanamo, afirmand ca aceasta nu poate continua sa existe la nesfarsit.
Divergenta Guantanamo
"Guantanamo este necesar pentru protectia poporului american. Atata vreme cat va continua razboiul impotriva terorismului si atata vreme cat vor exista amenintari, vom aveam nevoie, in mod inevitabil, sa tinem in captivitate persoane care ne-ar putea face rau", a insistat presedintele american, cu ocazia intrevederii cu seful Executivului de la Berlin. In replica, Merkel a declarat ca Natiunile Unite trebuie sa modifice legislatia internationala care reglementeaza tratamentul suspectilor de terorism si ca aceasta tema se numara printre cele care fac obiectul "unui dialog permanent intre cele doua tari", apreciind, totodata, drept necesara o eventuala dezbatere asupra celei mai bune modalitati de a actiona in acest domeniu. "Din cand in cand este posibil sa avem opinii diferite la acest capitol", a admis cancelarul german. Cu toate acestea, tema Guantanamo nu a acaparat discutiile Bush-Merkel, principalul subiect de pe agenda fiind reprezentat de dosarul nuclear iranian. Avand in vedere posibilele rezerve ale Rusiei si Chinei in ceea ce priveste sesizarea Consiliului de Securitate si adoptarea unor eventuale sanctiuni impotriva Iranului, cancelarul german a declarat ca europenii si americanii vor adopta o pozitie comuna si vor "incerca sa convinga cat mai multe tari posibil" sa li se alature. "In mod sigur nu ne vom lasa intimidati de tari precum Iranul", a declarat Merkel. "Iranul inarmat cu o bomba nucleara ar constitui o grava amenintare pentru securitatea mondiala", a subliniat, la randul sau, presedintele George W. Bush.
Putin, urmatorul pe lista
Cancelarul german Angela Merkel este asteptat, astazi, la Moscova, intr-o vizita oficiala, la invitatia presedintelui rus, Vladimir Putin. Potrivit Rompres, pe agenda discutiilor dintre cancelarul german si seful de stat rus figureaza o serie de probleme legate de parteneriatul strategic germano-rus, inclusiv cea a "securitatii aprovizionarii cu gaz a Germaniei", in contextul recentei crize a gazelor dintre Kiev si Moscova, care a dus la scaderea livrarii catre Europa a gazelor rusesti ce tranziteaza teritoriul ucrainean. Rusia furnizeaza aproximativ un sfert din necesarul de gaze naturale catre Europa, dintre care 80 % traverseaza Ucraina. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.