Statele europene stiau de cel putin doi ani despre operatiunile clandestine desfasurate de CIA pe Continent, a declarat presedintele Comisiei de ancheta pe marginea scandalului "locatiilor negre" patronate de agentia americana in Europa a Consiliului
Statele europene stiau de cel putin doi ani despre operatiunile clandestine desfasurate de CIA pe Continent, a declarat presedintele Comisiei de ancheta pe marginea scandalului "locatiilor negre" patronate de agentia americana in Europa a Consiliului Europei. "De doi - trei ani, tarile europene stiau cu certitudine ce se petrecea", a precizat senatorul elvetian Dick Marty, citat de Mediafax. "Exista tari care colaboreaza activ, exista altele care tolereaza si altele care au inchis pur si simplu ochii", a adaugat raportorul Consiliului Europei, apreciind ca scandalul centrelor de detentie ale CIA nu se refera strict la Romania si Polonia. "Nu este acceptabil sa incriminam aceste doua tari. O intreaga Europa a tacut de bunavoie in acest subiect", a punctat Marty, declarandu-se convins de existenta centrelor de detentie secrete. "Nu este posibil sa transporti astfel oamenii dintr-un loc in altul fara ca serviciile secrete sa stie acest lucru", a declarat senatorul elvetian. "Ceea ce a fost socant a fost pasivitatea cu care noi toti, in Europa, am intampinat aceste lucruri", a adaugat oficialul european, al carui raport este asteptat, la sfarsitul lunii ianuare, in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei. "Europenii trebuie sa fie mai putin ipocriti si sa nu inchida ochii", a insistat Marty. Totodata, reprezentantul Consiliului Europei a calificat faxul egiptean interceptat de serviciile de informatii elvetiene, potrivit caruia 23 de "detinuti-fantoma" suspectati de terorism ar fi fost interogati in Romania, drept "un element semnificativ", dintr-o "sursa diferita" decat celelalte informatii privind inchisorile CIA din Europa, care vine sa confirme suspiciunile referitoare la existenta in Europa a centrelor de detentie ale agentiei americane. In replica, Guvernul de la Berna a revenit asupra punctelor de vedere exprimate anterior, negand faptul ca ar fi fost contactate de reprezentantii saptamanalului SonntagsBlick inainte de publicarea, in urma cu o saptamana, a notei informative expediate de Cairo catre Ambasada Egiptului la Londra. "Nu am vazut niciodata acest fax inainte de a fi publicat de presa", a fost replica ministrului elvetian de Externe, Micheline Calmy-Rey, citat de Rompres. "Elvetia a cerut din luna mai 2005 informatii precise Statelor Unite ale Americii cu privire la zborurile" avioanelor inchiriate de agentia americana de informatii pentru transportul "detinutilor-fantoma", a mai precizat Calmy-Rey, adaugand ca Berna "a obtinut de la Washington acelasi raspuns ca si celelalte tari europene". "Pentru moment, (oficialii elvetieni, n.red.) dispun numai de indicii si nu de probe" in privinta scandalului CIA, continuand, totusi, sa solicite lamuriri din partea SUA, a conchis Calmy-Rey. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.