Capsula misiunii Stardust, care a cules praf de stele si de comete dupa o odisee de cinci miliarde de kilometri in spatiu, a fost recuperata, ieri dimineata, la o baza militara americana din Utah, potrivit unor imagini transmise de NASA si preluate d
Capsula misiunii Stardust, care a cules praf de stele si de comete dupa o odisee de cinci miliarde de kilometri in spatiu, a fost recuperata, ieri dimineata, la o baza militara americana din Utah, potrivit unor imagini transmise de NASA si preluate de Mediafax. Capsula, care cantareste 46 kg si al carei continut celest ar incapea intr-o singura lingurita de cafea, s-a pus in miscare la ora 10.12 GMT, dupa ce a parcurs 4,63 de miliarde de kilometri, de zece mii de ori mai mult decat distanta dintre Terra si Luna.
Aceasta este prima misiune robotica cu scopul de a culege particule datand dinaintea nasterii sistemului solar, in urma cu 4,5 miliarde de ani, si de la aventura Apollo 17, care le-a permis astronautilor sa aduca pe Pamant pietre de pe Luna, in 1972. Lansata in 1999, sonda de 385 kg s-a intalnit cu cometa Wild 2, aproape de planeta Jupiter, pe 2 ianuarie 2004, dupa o dubla rotire in jurul Soarelui. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.