Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) va demara saptamana viitoare, cu sprijinul mai multor institutii ale statului si al mass-media, o campanie de prevenire a accidentelor rutiere cu urmari deosebit de grave. Campania, care va debuta pe da
Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) va demara saptamana viitoare, cu sprijinul mai multor institutii ale statului si al mass-media, o campanie de prevenire a accidentelor rutiere cu urmari deosebit de grave. Campania, care va debuta pe data de 19 ianuarie si se va incheia in luna iulie, are ca principale obiective diminuarea numarului accidentelor rutiere care au drept cauze viteza excesiva si indisciplina pietonilor, reducerea numarului de victime ale accidentelor, cresterea sigurantei pe drumurile publice, precum si dezvoltarea colaborarii cu alte institutii care au atributii in domeniu.
Prioritate nationala
Initiativa Politiei Romane are la baza cresterea ingrijoratoare din ultimii ani a accidentelor de circulatie soldate cu morti si raniti, Romania situandu-se in randul tarilor cu risc crescut de victimizare. In prezent, in Romania parcul de autovehicule insumeaza peste 4,6 milioane de masini, iar numarul posesorilor de permise de conducere este de aproximativ 5,6 milioane, infrastructura rutiera ramanand insa in aceiasi parametri ca in anii '90. Statisticile arata ca in anul 2004 au avut loc 6557 de accidente de circulatie, in timp ce in 2005 s-au inregistrat 6905. De asemenea, numarul persoanelor decedate in astfel de accidente a crescut de la 2301 in 2004, la 2491 in 2005, iar numarul celor raniti grav de la 5343 la 5637.
Inspectoratul General al Politiei Romane mai precizeaza ca, plecand de la aceste realitati, siguranta rutiera trebuie sa devina o prioritate nationala, asa cum este in cazul altor tari europene cum ar fi Franta, Austria si Suedia. De asemenea, este necesara adoptarea in regim de urgenta a unei Strategii Nationale care sa reglementeze problematica prevenirii si combaterii accidentelor de circulatie. Potrivit IGPR, primul pas a fost deja facut prin elaborarea unui program national de prevenire si combatere a accidentelor rutiere, prin care Politia Romana si alte structuri guvernamentale si neguvernamentale urmaresc reducerea cu 5% a numarului de accidente rutiere in urmatoarele sase luni. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.