Baroneasa Emma Nicholson a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, la Bucuresti, ca Legea 273/2004 privind adoptiile internationale ale copiilor romani trebuie respectata, chiar daca se fac presiuni din partea autoritatilor SUA pentru rezolvarea i
Baroneasa Emma Nicholson a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, la Bucuresti, ca Legea 273/2004 privind adoptiile internationale ale copiilor romani trebuie respectata, chiar daca se fac presiuni din partea autoritatilor SUA pentru rezolvarea in favoarea parintilor a cazurilor pentru care erau incepute procedurile de adoptie pe baza legislatiei anterioare, informeaza Rompres.
Emma Nicholson a subliniat ca rezolvarea celor 1100 de cazuri de adoptie bazate pe cereri depuse in perioada 2001-2004 inainte de intrarea in vigoare a Legii 273/2004 intra in atributia expertilor Grupului interministerial coordonat de Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA) si trebuie avuta incredere in solutiile ce vor fi gasite de acestia.
"ORA este o institutie cu o administratie transparenta care elaboreaza rapoarte periodice asupra activitatii sale si trebuie avuta incredere in informatiile puse la dispozitie de aceasta administratie", a spus baroneasa Nicholson. Ea a amintit presei romane si reprezentantilor SUA ca, potrivit legislatiei europene si romanesti, acesti copii orfani care fac cazul dosarelor mentionate au, la randul lor, dreptul la intimitate.
La conferinta de presa organizata de Grupul la Nivel Inalt pentru Copiii Romaniei prezidat de baroneasa Emma Nicholson a fost prezent si secretarul de stat la Oficiului Roman pentru Adoptii, Theodora Bertzi, care a subliniat ca actuala legislatie romaneasca este conforma cu Conventia ONU si cu Conventia europeana pentru drepturile copilului. Secretarul de stat a precizat ca, potrivit legislatiei internationale, drepturile copilului pentru care s-a deschis o procedura de adoptie internationala sunt superioare celor ale adultilor care doresc sa adopte. Theodora Bertzi a spus ca, pentru copiii in cazul carora evaluarea autoritatilor romane indica faptul ca nu este legala o adoptie internationala, se va incerca, conform legii, gasirea unei solutii in Romania. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.