Traian Basescu este nas in acest sfarsit de saptamana. Presedintele o va boteza fiica unor tineri din satul Piscu, din judetul Galati, tineri pe care i-a cunoscut in luna iulie a anului trecut, cand a efectuat o vizita fulger in satele inundate in
Traian Basescu este nas in acest sfarsit de saptamana. Presedintele o va boteza fiica unor tineri din satul Piscu, din judetul Galati, tineri pe care i-a cunoscut in luna iulie a anului trecut, cand a efectuat o vizita fulger in satele inundate in urma revarsarii Siretului. Cumetrii presedintelui se numara si ei printre cei carora le-au fost luate casele de inundatii. Familia Dumitrache mai are trei copii, iar in zilele in care s-au cunoscut cu Traian Basescu, Nicoleta era insarcinata in luna a cincea. Soarta a facut ca fina lui Basescu, Catalina-Mihaela Dumitrache, sa se nasca chiar in ziua de nastere a presedintelui, in data de 4 noiembrie. Familia Dumitrache s-a aratat surprinsa ca Basescu se tine de cuvantul dat in ziua in care toata agoniseala tinerei familii a fost luata de apele involburate. Satul Piscu a fost in fierbere in ajunul marelui eveniment, babele au avut de susotit in poarta bisericii, dascalul s-a apucat in graba si a reparat gardul bisericii, iar gazdele petrecerii, familia Vlad, au decis sa faca curatenie generala in vila familiei. Totusi, cei mai agitati au fost membrii familiei Dumitrache, Dumitru si Nicoleta, in casa carora s-au adunat toate neamurile pentru a se pregati pentru evenimentul deceniului din Piscu.
Slujba va fi oficiata de episcopul de Galati
Botezul are loc azi in biserica care poarta hramul Sfintilor Petre si Pavel, unde parinte paroh este preotul Emilian. Chiar si alegerea bisericii unde micuta va fi crestinata a fost o problema majora. Familia Dumitrache apartinea, pana cand casa lor a fost distrusa de inundatii, de parohia parintelui Stoica. Noua lor casa este arondata parohiei preotului Dinu si totusi botezul va avea loc, din considerente de protectie si siguranta, in biserica noua, asa cum au denumit satenii parohia parintelui Emilian. Parintele paroh este si el agitat, iar in cursul zilei de ieri a facut o scurta vizita si la familia Vlad pentru a stabili ultimele amanunte ale evenimentului. Slujba oficiata cu ocazia botezului va fi slujita de un sobor de preoti care este compus din preotii parohiilor ai caror enoriasi au fost afectati de inundatiile din vara anului trecut, in frunte cu Prea Sfintia Sa, Casian episcopul Dunarii de Jos.
Cu o zi inainte de botez, toate presurile din biserica au fost scuturate, iar scandura lipsa din gardul care imprejmuieste sfantul lacas a fost inlocuita. Singura hiba a acestei operatiuni de cosmetizare a fost ca noua piesa din gardul respectiv este albastra si mai lunga decat cele originale, verzi. O echipa de la furnizorul de curent electric a contribuit la buna desfasurare a evenimentului, instaland noi surse pentru realizarea unei iluminari optime a interiorului bisericii si pentru a asigura surse de energie electrica pentru carele de televiziune care vor transmite slujba.
Cumatra Nico
Familia Dumitrescu a fost pusa la grea incercare cu doua saptamani in urma, cand in satul linistit de pe malul Siretului si-au facut aparitia cumatra Maria Basescu si fiica presedintelui, Elena. Cele doua femei au venit pentru a stabili amanuntele ce se impun pentru a organiza un botez reusit, unde nas este chiar presedintele tarii. Cumatra Nico, mama fetitei de suflet a sotilor Basescu, s-a simtit coplesita si dezorientata. Nici ea, nici sotul ei nu s-au asteptat sa apara la poarta gospodariei lor membrii familiei prezidentiale. Cum noua casa, construita cu ajutorul unor firme private in cartierul denumit "Un Zambet", nu era finalizata, tinerii le-au primit pe Maria si Elena Basescu in sufrageria unei vecine, unde, de altfel, cei doi soti si copiii lor au stat pana la terminarea constructiei. Reporterii ZIUA i-au vizitat la randul lor pe sotii Dumitrache. Noua casa a tinerilor este mobilata cu gust, desi este vorba de un simplu electrician la macarale de la combinatul siderurgic din Galati si de o sotie casnica. Din sufragerie este de nelipsit carpeta, tipica in casele rurale, cu cascade si caprioare care beau apa din parau. Capul familiei ne-a invitat in sufragerie pentru a ne povesti cum au pierdut toata gospodaria in urma viiturii din luna iulie a anului trecut. Tot el ne-a povestit despre etapele botezului. Astfel, slujba va incepe in jurul pranzului in Biserica Sfintii Petru si Pavel. Dupa cele sfinte, Traian Basescu si invitatii sai vor face o scurta vizita in Cartierul "Un zambet" si in casa familiei cumetrilor. Discutia noastra a fost din cand in cand perturbata de plansul fratiorului finei presedintelui, caruia tocmai ii dau dintii si are dureri insuportabile. In camera copiilor, neamurile familiei Dumitrache asamblau un patut pentru copii, si dezbateau amanunte tehnice privind botezul. Cele mai aprinse discutii se refereau la cine va sta mai aproape de masa nasului. Din discutia purtata cu cumatrul Dumitrache am aflat ca dupa slujba de la biserica alaiul, in frunte cu nasul Traian, se va deplasa la locul petrecerii, vila familiei Fanel Vlad, care este fratele marelui halterofil, Nicu Vlad. Imobilul se afla la o distanta de aproximativ un kilometru de biserica si de vreo trei ori atata de casa micutei.
Masa fara sarmalute si lautari
La masa, dupa spusele cumatrului Dumitrache, se vor servi tescovina, vin si un meniu stabilit de un bucatar tocmit din Galati. Intrebat de amanunte privind meniul, tatal micutei Catalina-Mihaela este vadit dezorientat. "O sa fie pe masa din alea", si arata cu degetul ceva din care am dedus ca trebuie sa fie rulada. Sa se scoata, electricianul de la combinatul siderurgic spune victorios: o sa fie de toate si destule, eu nu stiu inca ce anume, dar spre seara ma vad cu bucatarul care a facut meniul. Din informatii neoficiale am aflat ca bucatarul "tocmit" de Dumitrache este angajatul unei firme de catering unde patronul este un membru marcant al Partidului Democrat. Un lucru sigur este ca presedintele tarii nu va servi sarmale. Iar de la petrecere vor lipsi lautarii, administratia prezidentiala optand pentru muzica pe calculator. "Este ceva demodat, vom pune numai mancaruri mai sofisticate pe masa" - ne-a precizat cumatrul Dumitrache. Vecina familiei Dumitrache pare sa fie mai informata decat cei implicati in mod direct in organizarea botezului si sustine ca mesenii presedintelui vor bea doar rom, pentru ca ea a citit intr-o carte ca marinarii nu consuma altceva. "Maica, sa bea ce vor, chiar daca e presedinte tot o singura data o sa vada goala fina" - si chicotind se astupa la gura cu varful basmalei.
La finalul discutiei am solicitat realizarea unor fotografii de familie. Dumitrache a fost de acord si a inceput sa o caute pe sotia sa: Cumatra Nico! Vino-ncoace, sa ne pozam pentru ziarul ZIUA!
Familia Vlad
Petrecerea de dupa slujba va avea loc in vila familiei lui Fanel Vlad, fratele lui Nicu Vlad. Am vizitat-o si pe ea. Doua femei din sat spalau si lustruiau geamurile si usile termopan de la salonul unde azi presedintele Basescu va primi oaspetii. Initial, am fost primiti de sotia lui Nicu Vlad, o tanara care vorbeste stalcit romaneste. Dupa o scurta conversatie, ne-a rugat sa asteptam sa vina cumnata ei, sotia lui Fanel Vlad. Dupa cateva minute a aparut din nou si ne-a comunicat ca nu este nimeni acasa si ca ea nu ne poate furniza nici o informatie. Chiar in acele momente in poarta a aparut si sotia gazdei, care ne-a declarat ca nu are prea multe amanunte, familia Vlad oferind doar sala pentru petrecere, iar mancarea si bucataria sunt asigurate de Primaria din Piscu.
In timpul discutiei a aparut si parintele paroh Emilian, acesta venind sa stabileasca ultimele amanunte ale evenimentului. Inainte sa intre in curtea familiei Vlad, parintele a mai savarsit o fapta buna si a impacat doi tanci care, mergand spre casa de la gradinita, s-au certat. La primaria din Piscu, insa, era imposibil sa obtii vreo informatie. Primarul comunei, am aflat de la una din angajatele institutiei, se afla cu o delegatie de la minister chiar in Cartierul "Un zambet". Cautat acolo, babele atotstiutoare au declarat ca nu a fost nimeni prin zona, nici primarul, nici vreun ministru.
Intre Basescu si Iliescu
Evenimentul de azi a perturbat linistea comunitatii din Piscu. Babele au avut subiect de barfa. Ele erau interesate cum se va imbraca nasa venita tocmai de la Cotroceni. Cumetrii lui Basescu, precum si presedintele nu au fost subiecte ale stirilor de pe malul santului. Chiar si fetele cuplului Basescu au fost luate in vizor. Babele mai "informate" stiau ca fiica cea mica a familiei Basescu este prezentatoare de moda, iar ginerele Bodo de la Pro Consul este cantaret. Chiar si copiii care au iesit de la ore au stiut ce se va petrece in satul lor, dar dilema lor a fost persoana nasului. Unii sustineau ca cel mai important personaj al evenimentului de azi este Ion Iliescu, altii, mai bine informati, au optat pentru adevaratul nas, Traian Basescu.
Botez cu o suta de invitati
In timpul dialogului cu capul familiei Dumitrache, am aflat ca la petrecerea de dupa slujba din biserica vor participa in jur de o suta de invitati. "Am facut eu socoteala, nu stiu cati vor veni, dar eu am organizat botezul pentru o suta de persoane", declara ingandurat Dumitrache tatal. Din partea familiei Dumitrache vor particpa rudele apropiate si cativa apropiati ai lor, in rest este asteptat prefectul judetului Galati, Mihai Capra, primarul comunei Piscu si mai multe oficialitati ale judetului precum si cativa lideri PD din teritoriu. Politia locala este de asemenea in alerta. Subofiterii postului de politie din Piscu sunt pregatiti pentru a-l primi pe inaltul functionar. Ulita care duce spre vila familiei Vlad a fost proaspat pietruita, dar numai unde gropile erau prea adanci.
Ritualul botezului ortodox
Presedintele Traian Basescu se va lepada astazi de Satana, cu ocazia Botezului la care va participa si la care va fi nas.
Prima parte din slujba Sfantului Botez o reprezinta "dusul la Biserica", atunci cand, la iesirea din casa, nasul sau nasa trebuie sa repete de trei ori expresia: "Mi-ai dat un pagan, iti aduc un crestin". In Biserica, primul moment din slujba religioasa a botezului este cel in care nasul sta cu fata la apus si declara de trei ori "Ma lepad de Satana, de toate lucrurile lui, de toti slujitorii lui, de toata slujirea si de toata trufia lui!" Apoi, nasul se intoarce cu fata la rasarit si iarasi declara, tot de trei ori: "Ma unesc cu Hristos", rostind apoi Crezul. Urmeaza a doua parte a slujbei, cea in care se pregateste sfintirea apei si turnarea intreita a acesteia in cristelnita de untdelemn sfintit. Cea mai insemnata parte a Botezului, in care nasul nu are un rol foarte important, o formeaza afundarea pruncului in cristelnita. Ulterior, noul botezat este imbracat de catre nas, iar dupa alte cateva rugaciuni, preotul unge trupul noului botezat cu Sfantul si Marele Mir. Copilului i se tunde parul in forma crucii, ca semn ca s-a lepadat de omul cel vechi si s-a imbracat in cel nou. Nasul il duce apoi pe noul botezat acasa, iar inainte de a intra, se opreste in pragul usii, zicand: "Mi-ai dat un pagan, ti-am adus un crestin!"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.