Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, plafonul de garantare a depozitelor in sistemul bancar a fost majorat de la echivalentul in lei a 10.000 de euro la 15.000 de euro, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB).
Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, plafonul de garantare a depozitelor in sistemul bancar a fost majorat de la echivalentul in lei a 10.000 de euro la 15.000 de euro, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB). Potrivit angajamentelor luate de Romania in vederea aderarii la Uniunea Europeana, plafonul de garantare a depozitelor va creste la inceputul anului viitor la echivalentul in lei a 20.000 de euro. In cazul in care pentru o institutie de credit s-a deschis procedura falimentului, Fondul plateste depozitele garantate in moneda nationala, sub forma compensatiilor, in limita plafonului de garantare, catre deponentii garantati, indiferent de moneda de constituire a depozitului ori de numarul depozitelor la banca respectiva. Suma totala a obligatiei unei banci fata de un deponent se stabileste prin insumarea tuturor depozitelor detinute de acesta, inclusiv a dobanzii datorate si neplatite la data cand depozitele au devenit indisponibile, mai putin suma obligatiilor deponentului fata de banca in cauza. Incepand cu data de 1 iulie 2004, deponentii garantati sunt atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice. Exceptie de la aceasta regula fac depozitele constituite de bancile comerciale, institutii financiare, fonduri de pensii, societati de asigurare, fonduri mutuale, administratie publica, regii autonome, companii nationale etc. Fondul plateste compensatiile catre deponenti intr-un termen de trei luni de la data prevazuta in hotararea judecatoreasca pentru inceperea procedurii falimentului bancii, dar nu mai tarziu de trei ani de la inceperea platii acestora. Fondul de Garantare este constituit din contributiile bancilor comerciale membre. Incepand din acest an, contributia bancilor a scazut de la 0,5% la 0,4% din volumul depozitelor garantate si este posibil sa scada in continuare. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.