Presedintele Traian Basescu a solicitat ieri Guvernului sa analizeze daca este necesara privatizarea imediata a Romgaz, avand in vedere actuala conjunctura pe piata internationala a energiei, informeaza un comunicat al Presedintiei, remis la finalul
Presedintele Traian Basescu a solicitat ieri Guvernului sa analizeze daca este necesara privatizarea imediata a Romgaz, avand in vedere actuala conjunctura pe piata internationala a energiei, informeaza un comunicat al Presedintiei, remis la finalul sedintei de ieri a Executivului, prezidata de seful statului. In cadrul sedintei, presedintele Basescu a apreciat necesitatea dezvoltarii resurselor energetice proprii, pentru a anula, "intr-un timp rezonabil", relativa dependenta energetica a Romaniei pe timp de iarna, se mai arata in comunicat.
Pe de alta parte, premierul Tariceanu se declara, practic, de acord cu privatizarea producatorului intern de gaze naturale, dar a afirmat ca in vanzarea Romgaz trebuie evitate erorile din privatizarea Petrom. Procesul de privatizare a societatii Romgaz trebuie derulat pe baza unor criterii diferite de cele aplicate in cazul vanzarii Petrom, care au diminuat castigurile obtinute de statul roman din redevente comparativ cu pretul actual al petrolului, a afirmat premierul Calin Popescu Tariceanu. "Modul in care s-a facut privatizarea Petrom a fost o grava eroare, deoarece redeventele nu sunt suficient corelate cu pretul actual al petrolului si din acest motiv vrem sa ne luam toate masurile de precautie. Ar fi fost bine ca statul sa castige mai mult atunci cand pretul petrolului creste", a spus premierul. Oportunitatea privatizarii Romgaz cu un partener strategic, precum in cazul Petrom, a reprezentat unul dintre subiectele discutate de Traian Basescu cu membrii Guvernului, atat seful statului, cat si premierul convenind ca este necesar ca modalitatile de vanzare sa fie atent analizate in prealabil. "Presedintele a exprimat indoieli ca o astfel de procedura ar fi cea mai buna solutie in viitor, iar Guvernul si eu personal sustinem ca trebuie sa ne gandim foarte bine in ceea ce inseamna modalitatile de privatizare a Romgaz. Exista diferite formule si dorim ca aceasta formula sa fie cat mai avantajoasa pentru Romania", a afirmat Tariceanu. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.