James Frey, autorul autobiografiei "A Million Little Pieces" (Un milion de bucatele - n.r.), a doua cel mai bine vanduta carte din SUA in 2005, in care povesteste despre propria dependenta de droguri si problemele cu politia, este acuzat ca o buna pa
James Frey, autorul autobiografiei "A Million Little Pieces" (Un milion de bucatele - n.r.), a doua cel mai bine vanduta carte din SUA in 2005, in care povesteste despre propria dependenta de droguri si problemele cu politia, este acuzat ca o buna parte din marturiile sale sunt pure inventii. Site-ul de investigatii TheSmokingGun.com a publicat un articol intitulat "A Million Little Lies" (Un milion de minciuni - n.r.) in care era prezentata o cercetare amanuntita a rapoartelor politiei si interviuri cu diversi politisti. Potrivit site-ului, Frey a "inventat in intregime sau a infrumusetat in mare masura" un numar de intamplari din trecutul sau, mai exact episodul detentiei de trei luni si implicarea sa in moartea unei adolescente. Rapoartele Politiei din statul Michigan arata ca scriitorul a avut putine lucruri de impartit cu aceasta institutie, contrar marturiilor acestuia din carte, potrivit carora ar fi fost arestat in repetate randuri pentru acte de violenta si consum de droguri, relateaza Chicago Tribune. Mai mult, autorul sustine ca a fost chestionat de politie in legatura cu moartea Melissei Sanders survenita in urma unui accident de masina, afirmand ca parintii fetei l-au considerat vinovat de moartea fiicei lor. Insa, mama Melissei, Marianne Sanders, a declarat pentru The Smoking Gun ca nu a legat niciodata numele lui Frey de moartea fiicei ei iar raporatele investigatorilor nu amintesc nicaieri de scriitor. Atat Frey cat si editura care i-a publicat romanul au declarat ca noile informatii sunt false, acestea reprezentand o tentativa de discreditare a lui Frey.
3,5 milioane de exemplare vandute
Cartea lui Frey a cunoscut vanzari explozive din momentul in care acesta a fost invitat la emisiunea bine-cunoscutei Oprah. In urma cu trei luni, in cadrul talk-show-ului, Oprah anuntase ca memoriile lui Frey, "A Million Little Pieces" au fost selectate in clubul celor mai semnificative carti din lume. Astfel, la data de 26 octombrie, intr-un show intitulat "Cel care o tine treaza pe Oprah pana tarziu in noapte", Winfrey a catalogat cartea lui Frey ca fiind "ceva ce nu am mai citit niciodata". Ea a povestit ca toti angajatii firmei sale, Harpo Productions, au citit cartea: "citeam pana noaptea tarziu, apoi dimineata, cand ajungeam la munca, ne intrebam unii pe altii la ce pagina am ajuns". Emisiunea a fost presarata cu pasaje filmate, emotionante, in care cititorii - unii cu lacrimi in ochi - au catalogat volumul ca fiind "o revelatie".
Insa site-ul TheSmokingGun, dupa investigatia sa de sase saptamani, a afirmat ca nu exista nici un motiv de revelatie in volumul care s-a vandut in 3,5 milioane de exemplare si - multumita emisiunii lui Winfrey - a stat in topul celor mai bine vandute carti de non-fictiune a ziarului "The New York Times", timp de 15 saptamani.
In afara de cartea cu Harry Potter, cartea lui Frey s-a vandut in 2005 in SUA in cele mai multe exemplare - majoritatea disparand din librarii dupa emisiunea lui Oprah.
"Nu am pacalit pe nimeni"
In fata valului de acuzatii, Frey si-a aparat munca, dar nu a negat ca anumite evenimente au fost exagerate: "sunt memorii, sunt amintiri...si nu ar trebui studiate cu lupa cum studiezi un documentar stiintific. Nu m-am asteptat niciodata ca o carte de memorii sa fie cercetata astfel.... memoriile mele inseamna de fapt povestea mea. Nu consider ca am pacalit pe cineva... Cartea are 432 de pagini, iar controversele sunt legate de pasaje care totalizeaza 18 pagini", a declarat Frey la emisiunea de pe CNN a lui Larry King.
Si Oprah a reactionat la valul de critici, o miscare in premiera pentru ea. Winfrey l-a sprijinit pe autor, descriindu-l ca pe un om care a reusit sa treaca peste o perioada groaznica a vietii, si sa mearga inainte.
In orice caz, reactiile cititorilor au fost amestecate, iar editura Random House, cea care a publicat volumul, a anuntat ca primeste - in cazul in care exista - retururi ale volumelor, fara sa faca o declaratie oficiala in acest sens, spunand doar ca e doar o politica normala a firmei.
Cu toate aceste valuri de publicitate negativa, se pare ca vanzarea cartii nu este afectata. Ieri, atat pe site-ul Barnes and Noble.com, cat si Amazon.com, volumul se afla tot pe primul loc al bestseller-urilor.
Un alt autor controversat
In acelasi timp, cercurile literare din Statele Unite se mai confrunta cu un scandal, avandu-l in centru pe JT LeRoy. In cazul lui LeRoy, a carui identitate face obiectul unei lungi dezbateri, au aparut informatii potrivit carora nu este un fost toxicoman, transsexual, in varsta de 25 de ani, care obisnuia sa se prostitueze, asa cum pretinde, ci o femeie cat se poate de normala, in varsta de 40 de ani.
LeRoy, printre ai carui fani se numara Bono, Lou Reed sau Courtney Love, a avut aparitii publice destul de rare si intotdeauna la adapostul unor ochelari mari de soare si o peruca blonda. LeRoy si-a povestit existenta in trei romane semi-autobiografice, care i-au adus celebritatea. Tot el este autorul scenariului filmului lui Gus van Sant, "Elephant". Dar, in timp ce ii crestea faima, insistentele lui LeRoy de a raspunde la interviuri numai prin intermediul faxului sau a postei electronice au alimentat suspiciunile cu privire la identitatea lui. Luni, New York Times a publicat un articol in care se precizeaza ca fotografiile pe care LeRoy le publica ca fiind ale sale sunt de fapt ale altei persoane.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.