In prima parte a lunii februarie, Lucian Pintilie si Tudor Giurgiu vor participa cu filme in premiera mondiala la unul dintre cele mai importante festivaluri europene, cel de la Berlin - "Berlinala". Participarea lui Giurgiu, cu lungmetrajul sau de d
In prima parte a lunii februarie, Lucian Pintilie si Tudor Giurgiu vor participa cu filme in premiera mondiala la unul dintre cele mai importante festivaluri europene, cel de la Berlin - "Berlinala". Participarea lui Giurgiu, cu lungmetrajul sau de debut, "Legaturi bolnavicioase", a fost anuntata in urma cu cateva saptamani, iar includerea in program a noului film al lui Lucian Pintilie, "Tertium Non Datur", a fost anuntata ieri de producatorul roman Filmex, citat de agentia Mediafax.
"Legaturi bolnavicioase" este ecranizarea romanului omonim al Ceciliei Stefanescu, cu care tanara autoare si-a facut debutul in anul 2002 (la Paralela 45; cartea a fost reeditata anul trecut la Polirom). Este vorba despre o poveste de dragoste in care sunt implicate doua fete si un baiat, cu unele sugestii de lesbianism, cartea fiind comentata la aparitie ca deosebit de provocatoare. Desi este un nume nou in regia de "film artistic" (in vechea terminologie din domeniu), Tudor Giurgiu are o excelenta reputatie ca realizator de productii video si de publicitate, ca si - mai ales - ca initiator si coordonator al Festivalului international de film "Transilvania" (TIFF) de la Cluj. Vara trecuta, Giurgiu a fost numit de Guvern in Consiliul de administratie al TVR si a devenit presedinte-director general al companiei publice de televiziune. Dandu-si acordul pentru a prelua acest rol, el a cerut in prealabil un concediu de o luna in toamna 2005 pentru a realiza filmarile, deja programate, pentru "Legaturi bolnavicioase".
In ce priveste "Tertium Non Datur", este vorba despre un "mediu-metraj" de 40 de minute, realizat de Lucian Pintilie in coproductie romano-franceza. Scenariul, semnat tot de Pintilie, prelucreaza nuvela lui Vasile Voiculescu "Capul de zimbru" intr-un text nou, editat deja, anul trecut, in format electronic, de Editura LiterNet. In distributie: Victor Rebengiuc, Sorin Leoveanu, Tudor Aaron Istodor, Cornel Scripcaru si Bogdan Stanoevici. "Berlinala" 2006 se va desfasura intre 9 si 19 februarie. (Ov.S.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.