Seful statului, prezent la sedinta de Guvern de ieri, a atras din nou atentia asupra faptului ca, in mod traditional, in jurul Ministerului Economiei si Comertului, precum si al celui de Transporturi exista grupuri de interese. In acest context, Pres
Seful statului, prezent la sedinta de Guvern de ieri, a atras din nou atentia asupra faptului ca, in mod traditional, in jurul Ministerului Economiei si Comertului, precum si al celui de Transporturi exista grupuri de interese. In acest context, Presedintele a solicitat Guvernului sa nu se abata de la aplicarea prevederilor Legii achizitiilor publice. El a apreciat necesitatea dezvoltarii resurselor energetice proprii pentru a anula, in timp, relativa dependenta energetica a Romaniei pe timp de iarna. Totodata, presedintele tarii a solicitat Guvernului sa analizeze daca este necesara privatizarea imediata a Romgaz, avand in vedere actuala conjunctura pe piata internationala a energiei, se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale. Seful statului a tinut sa aprecieze ca actuala echipa guvernamentala este "cea mai performanta din 1990 pana acum" si va sustine fara reverze Guvernul in indeplinirea obiectivelor asumate, dar a subliniat ca nu va ezita sa atentioneze public Executivul daca va intarzia realizarea programului de guvernare. El a apreciat pozitiv inceperea procesului de reforma in domeniul Sanatatii. Pe de alta parte, seful statului a propus ca Academia Romana sa isi mentina autoritatea asupra Spitalului Elias, recomandand Ministerului Sanatatii sa analizeze impreuna cu Academia Romana modul de rezolvare a acestei situatii.
Restantele Guvernului
Presedintele a remarcat faptul ca exista restante pe care Guvernul trebuie sa le rezolve, intre care: modificarea Legii privind organizarea si functionarea Radio-ului si Televiziunii Publice; elaborarea Legii administratiei publice locale; a Legii de desfiintare a duty-free-urilor; a Legii finantarii partidelor politice; elaborarea proiectelor de investitii in domeniul educatiei, conform angajamentelor asumate in timpul grevei sindicatelor din invatamant; elaborarea proiectelor pentru dezvoltarea infrastructurii de transporturi, precum si a infrastructurii in mediul rural.
Seful statului a mai solicitat Guvernului - in conditiile in care Romania va beneficia in perioada 2007-2013, de un sprijin financiar nerambursabil din partea UE in valoare de aproximativ 30 de miliarde de Euro si avand in vedere gradul mic de indatorare externa a tarii noastre - sa analizeze posibilitatea de a realiza imprumuturi de alte 30 de miliarde de Euro, in acelasi interval de timp.
Interes pentru Ocnele Mari si gripa aviara
Alte subiecte abordate de presedinte in sedinta de Guvern au fost legate de situatia localnicilor de la Ocnele Mari si de gripa aviara. Basescu a pledat si pentru luarea unor masuri deosebit de severe la frontiere pentru a fi despistate eventualele persoane infestate cu virusul gripei aviare. Seful statului a cerut ca ministerele sa fie pregatite sa intervina eficient in situatii de urgenta sau in cazul unor calamitati naturale, cum ar fi inundatiile sau cutremurele.
Intalnire privata
"In intalnirea privata avuta cu presedintele Traian Basescu am baut o cafea si am discutat 5 minute. Subiectele discutate au fost aceleasi cu cele abordate ulterior cu membrii Executivului", a precizat Tariceanu. Intrebat daca Basescu a venit la Guvern la invitatia premierului, Tariceanu a spus ca "presedintele a spus ca va dori sa vina la sedintele Guvenului in 2006. Exista o regula protocolara. Exista o comunicare si nu traim fiecare intr-un castel ferecat. Asa cum se comunica presei agenda sedintei de Guvern asa i-am trensmis-o si presedintelui".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.