Resturile elicopterului SMURD prabusit, luni dimineata, in apropiere de Aeroportul International din Iasi, au fost adunate si depozitate intr-un hangar sub sigiliu, dupa ce au fost analizate amanuntit. Din primele date stranse la fata locului, specia
Resturile elicopterului SMURD prabusit, luni dimineata, in apropiere de Aeroportul International din Iasi, au fost adunate si depozitate intr-un hangar sub sigiliu, dupa ce au fost analizate amanuntit. Din primele date stranse la fata locului, specialistii de Autoritatea Aeronautica, Ministerul de Interne si de la Eurocopter au ajuns la concluzia ca nici una dintre ipotezele care ar fi putut duce la producerea accidentului nu are prioritate in fata celorlalte. Astfel, specialistii afirma ca accidentul s-ar fi putut produce din cauza conditiilor meteo nefavorabile, a unor posibile erori umane sau din cauza problemelor tehnice. "Au fost prelevate probe de combustibil, de ulei, absolut orice date care ne pot ajuta in stabilirea cauzelor accidentului. Celelalte elemente din elicopter sunt demontate, transportate si depozitate sub sigiliu pentru expertize si contraexpertize. Orice ipoteza este valabila, dar nici una nu este relevanta in acest moment. Nu este nici o ipoteza mai probabila decat alta. Ipotezele sunt conditiile meteo, probleme tehnice sau factorul uman", a declarat chestorul Gabriel Nita, seful comisiei de ancheta.
Desi in mod normal la prima cercetare la fata locului expertii isi pot face o parere despre cauza accidentului, in acest caz nimic nu poate explica de ce a cazut elicopterul, cu atat mai mult cu cat este vorba despre un aparat de ultima generatie, prevazut cu aparatura ultraperformanta.
Echipament insuficient
Raportul preliminar al posibilelor cauze ale accidentului va putea fi intocmit abia peste doua saptamani, dupa ce vor fi decriptate informatiile din cutia neagra a aparatului. Cutiile neagre aflate la bordul elicopterului au fost recuperate de la locul accidentului, in prezenta reprezentantilor firmei Eurocopter, producatoarea aparatului de zbor, care nu au adus, insa, echipamentul necesar descifrarii informatiilor din cutii. Reprezentantii firmei germane au sosit la Iasi in cursul serii de marti, insotiti de coordonatorul SMURD, dr. Raed Arafat, intalnindu-se cu membrii comisiei de ancheta ai Autoritatii Aeronautice si Ministerului Administratiei si Internelor. Potrivit chestorului Gabriel Nita, "problema este ca in acest moment echipamentul pe care l-au adus nu este suficient pentru a citi informatiile din cutia neagra". Conform lui Nita, in aceste conditii ancheta nu poate evolua, aflarea informatiilor din cutiile negre fiind de maxima importanta in asemenea cazuri. (D.C. & G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.