La Targul de carte de la Frankfurt, din octombrie 2005, a fost prezentat pentru prima data Premiul pentru literatura est-europeana, lansat de KulturKontakt Austria, Editura Wieser si Creditanstalt. Premiul are ca obiectiv promovarea literaturii est-e
La Targul de carte de la Frankfurt, din octombrie 2005, a fost prezentat pentru prima data Premiul pentru literatura est-europeana, lansat de KulturKontakt Austria, Editura Wieser si Creditanstalt. Premiul are ca obiectiv promovarea literaturii est-europene in spatiul germanic si familiarizarea publicului cu lucrari ale autorilor din statele Europei de Est. Distinctia va fi acordata pentru prima oara in decembrie, urmand apoi sa fie acordata o data la doi ani. Castigatorii vor fi selectati de un juriu international, condus de presedintele asociatiei "International PEN" si directorul Academiei Diplomatice din Viena, Jiri Grusa. Partea romana va fi reprezentata in cadrul juriului international, in perioada 2006-2007, de ambasadorul tarii noastre la Viena, prof.dr.h.c. Andrei Hoisie-Corbea, binecunoscut om de litere si germanist roman, anunta Compress.
Selectia la nivel national se va face de un juriu stabilit de fiecare tara participanta, fiind format din scriitori, critici literari, redactori si regizori. Cei trei membri ai juriului national vor selecta, pana la sfarsitul lui martie, doua carti din aparitiile ultimului an; (pot participa la concurs si lucrari nepublicate inca). Pe baza nominalizarilor facute de fiecare tara, juriul international va desemna, in decembrie, marii castigatori. Concursul se adreseza tuturor speciilor literare - roman, povestiri, nuvele, lirica. Marele premiu este in valoare de 7500 de euro, primele trei lucrari premiate urmand sa fie publicate atat in versiunea originala, cat si in traducere in limba germana, de catre Editura EditionZwei. De asemenea, primii zece nominalizati vor obtine o bursa de o luna la Viena, in cadrul programului "Writers-in-residence", oferit de KulturKontakt, ocazie cu care vor sustine si cateva seri de lectura. (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.