Testele rapide efectuate la probe prelevate de la pasari din localitatile Ciresu si Dudesti din judetul Braila au indicat prezenta virusului gripei aviare, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Cele
Testele rapide efectuate la probe prelevate de la pasari din localitatile Ciresu si Dudesti din judetul Braila au indicat prezenta virusului gripei aviare, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Cele doua localitati se afla in vecinatatea satelor Scarlatesti si Bumbacari, unde au fost semnalate recent focare de gripa aviara. Potrivit comunicatului, s-a dispus uciderea pasarilor din gospodariile in care au fost gasite pasarile bolnave, precum si intensificarea actiunilor de control pe Valea Calmatuiului. In acelasi timp, la nivel local va fi demarata o ancheta epidemiologica in vederea verificarii modului in care populatia a respectat masurile impuse de Comandamentul Central Antiepizootic. Totodata, a inceput actiunea de recoltare de probe de la porci, caini si pisici in toate gospodariile in care a fost depistat virusul gripei aviare.
Rusii pun tunul pe pasari
Vladimir Jirinovski, cunoscut pentru pozitiile sale "neortodoxe" a mai facut o propunere in Duma de Stat, institutie al carei vicepresedinte este, informeaza Agentia Rusia la Zi. Astfel, el a propus oprirea migratiei pasarilor pentru a impiedica raspandirea gripei aviare. Jirinovski, binecunoscut pentru comportamentul sau excentric si izbucnirile sale, a declarat ca Guvernul nu ar trebui sa permita pasarilor din Turcia sa zboare peste granita Rusiei. Pentru a impiedica raspandirea epidemiei, barbatii rusi ar trebui chemati la arme pentru a se lupta cu pasarile, transmite Interfax. "Sa nu mai existe migratie- sa ramana acolo unde sunt - in sud. Sa impuscam toate pasarile, sa ne chemam trupele de la Soci (statiune ruseasca de la Marea Neagra) in Ucraina, iar toate pasarile migratoare trebuie sa ramana unde sunt acum", a afirmat liderul Partidului Liberal Democratic.
Turcia, la un pas de epidemie
In Turcia, nu s-au inregistrat noi cazuri de gripa aviara la om, ramanand cele 13 cazuri confirmate de serviciile medicale turcesti, la care se adauga doua victime ale virusului. In schimb, starea de sanatate a doi dintre bolnavi s-a inrautatit, a anuntat, ieri, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, informeaza Mediafax, citand agentii internationale de presa. Un responsabil regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a apreciat, ieri, ca reactia Guvernului turc in cazul epidemiei de gripa aviara a fost una "adecvata" si a dat asigurari ca nu exista "motive de panica". Autoritatile turce au fost criticate sever de populatie pentru situatia generata de prezenta virusului gripei aviare. Pe de alta parte, OMS a anuntat ieri ca se asteapta la aparitia unor noi cazuri de gripa aviara la om in Turcia, dar ca numarul acestora va scadea, in timp ce FAO a apreciat ca virusul ar putea deveni endemic in aceasta tara.
Bulgaria incepe sa dea semne ca virusul gripei se afla si pe teritoriul tarii vecine, in conditiile in care in Romania si Turcia s-au inregistrat inca din octombrie 2005. Autoritatile bulgare au declarat ca se fac teste de laborator pentru 20 de pasari moarte in nordul tarii, in apropierea portului Vidin. (L.M., G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.