O echipa de cercetatori din Canada, Alaska, Danemarca si Norvegia a lansat un semnal de alarma dupa ce au descoperit ca ursii polari arctici, a caror viata este oricum serios afectata de incalzirea globala care le topeste habitatul, sunt otraviti in
O echipa de cercetatori din Canada, Alaska, Danemarca si Norvegia a lansat un semnal de alarma dupa ce au descoperit ca ursii polari arctici, a caror viata este oricum serios afectata de incalzirea globala care le topeste habitatul, sunt otraviti in mod constant de chimicalele folosite in Europa si America de Nord in industria lemnului si textilelor. Cercetatorii au precizat ca au descoperit in tesutul adipos al ursilor polari (in special in estul Groenlandei si in insulele norvegiene Svalbard) o concentratie semnificativa a acestor poluanti. Studiile de laborator au relevat faptul ca aceste substante toxice au o influenta majora asupra glandelor sexuale si tiroide, creierului si motricitatii. Mai mult decat atat, poluantii au determinat o crestere uluitor de mare a numarului de ursi polari hermafroditi. Astfel, cel putin o ursoaica din 50 de exemplare din Svalbard prezinta atat organe sexuale masculine, cat si feminine, fenomen pe care oamenii de stiinta il pun categoric pe seama poluarii. "Zona arctica a devenit un fel de groapa de gunoi. (...) Chimicalele cu care au fost tratate produsele noastre casnice contamineaza zi de zi fauna arctica", spune Colin Butfield, liderul unei organizatii ecologiste. Poluantii sunt adusi de curentii de aer si apa din regiunile industrializate ale Statelor Unite si vestul Europei, infestand toate vietuitoarele acestei zone. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.