Colonelul Gheorghe Trutulescu, fostul comandant al Unitatii de Cercetare si Diversiune Buzau, a fost audiat in calitate de martor, ieri, de catre procurorii militari, in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. La iesirea din sediul Parchetului insta
Colonelul Gheorghe Trutulescu, fostul comandant al Unitatii de Cercetare si Diversiune Buzau, a fost audiat in calitate de martor, ieri, de catre procurorii militari, in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. La iesirea din sediul Parchetului instantei supreme, Trutulescu a declarat ca, in timpul mineriadei, a avut un rol de executant al unor ordine. Intrebat cine a dat acele ordine, el a dat un raspuns mai mult decat evaziv: "Sunt 15 ani de atunci!". Fost sef al unitatii buzoiene si apoi angajat al Serviciului de Paza si Protectie (SPP), condamnat la sapte ani de inchisoare in afacerea Tigareta II si eliberat in octombrie 2003, a mai spus, conform Mediafax, ca ii este dor de colegi, ca face sport si ca ar vrea sa faca o afacere care sa-i aduca bani.
Cele mai grave acuzatii
Intre 13 si 15 iunie 1990, in timpul evenimentelor din Bucuresti, au fost ucise sase persoane, alte cateva zeci au fost ranite, iar cladirile Politiei Capitalei si Ministerului de Interne, precum si sedii de partide si alte institutii importante ale statului au fost devastate. Procurorii militari au stabilit, prin rechizitoriu, ca cei vinovati de uciderea celor patru persoane, in 13 iunie 1990, sunt ofiterii superiori care s-au aflat la comanda Ministerului de Interne in momentele acelea, respectiv generalul (r) Mihai Chitac - fost ministru de Interne, generalul (r) Gheorghe Andrita - fost adjunct al ministrului de Interne, coloneii de Politie in rezerva Calin Traian Stefan, Dumitru Costea si Constantin Vasile. Ancheta privind mineriada din 1990 - in care sunt cercetate in jur de 20 de persoane, printre care si Ion Iliescu - include acuzatii precum subminarea puterii de stat si a economiei nationale, distrugere, lipsire de libertate in mod ilegal, crime contra umanitatii si aplicare de rele tratamente. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.