Rada ucraineana a demis ieri Guvernul condus de premierul Iuri Ehanurov, cauza fiind semnarea acordului privind livrarile de gaze din Rusia, informeaza Reuters. Motiunea de neincredere a fost votata de 250 dintre cei 450 de deputati ucraineni, nemult
Rada ucraineana a demis ieri Guvernul condus de premierul Iuri Ehanurov, cauza fiind semnarea acordului privind livrarile de gaze din Rusia, informeaza Reuters. Motiunea de neincredere a fost votata de 250 dintre cei 450 de deputati ucraineni, nemultumiti de contractul semnat cu Moscova, care prevede dublarea pretului pentru gazele naturale importate din Rusia. Ehanurov va asigura interimatul la conducerea Guvernului pana la desemnarea unui nou prim-ministru. In luna martie urmeaza sa aiba loc alegeri parlamentare in Ucraina, miza acestora fiind deosebit de ridicata. In urma alegerii unui nou parlament, in Ucraina va intra in vigoare Constitutia modificata, care va slabi foarte mult atributiile presedintelui in favoarea premierului. Criza politica de la Kiev a fost declansata in urma "razboiului gazelor" dintre Rusia si Ucraian de la inceputul anului, in urma caruia Guvernul de la Kiev s-a angajat sa plateasca un pret dublu pentru gazele importate din Rusia, ceea ce a declansat actiunea opozitiei parlamentare.
Criza politica la Kiev
Fostul premier ucrainean, Iulia Timosenko, s-a aliat cu partidele de opozitie pentru a sustine motiunea de neincredere votata de Parlament in scopul demiterii Guvernului condus de Iuri Ehanurov, relateaza Mediafx.
Timosenko, demisa in septembrie de presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, dupa o colaborare care le-a permis preluarea puterii prin intermediul "revolutiei portocalie", a fost cea care a impulsionat votul de neincredere al Parlamentului. In cazul motiunii de neincredere, care necesita o majoritate simpla, Timosenko s-a alaturat partidelor de opozitie care sustin administratia prorusa, inlaturata de la putere la sfarsitul anului 2004.
Timosenko este in competitie cu aliatii lui Iuscenko in vederea alegerilor parlamentare prevazute pentru 26 martie si a folosit fiecare oportunitate pentru a critica Guvernul tehnocrat al lui Ehanurov, care a inlocuit-o in functia de premier. Ea a promis ca va lupta impotriva acordului pe cinci ani semnat de Moscova si Kiev la 3 ianuarie, dupa o disputa care a determinat compania rusa Gazprom sa intrerupa, in prima zi a anului 2006, furnizarea de gaz catre Ucraina.
Membrii Guvernului se declara insa nemultumiti de votul Parlamentului, subliniind ca situatia creata este absurda. "Absurditatea situatiei consta in faptul ca nici presedintele, nici Parlamentul nu vor fi in masura sa formeze un nou Guvern pana la alegerea unui nou Legislativ", a explicat Serghei Golovati, ministrul Justitiei.
"In zilele urmatoare vom asista la consultari pentru desemnarea unor noi ministri. Rezultatul va fi numirea in Guvern a unor forte politice care, de data aceasta, sa reprezinte Parlamentul", a replicat insa deputatul Valeri Aliosin.
Iuscenko respinge votul Radei
Presedintele Viktor Iuscenko a apreciat votul de ieri ca fiind neconstitutional si a refuzat sa faca alte comentarii. Iuscenko a declarat dupa ce a ajuns in Astana, capitala Kazahstanului: "Acesta decizie pare sa fie neconstitutionala. Din acest motiv nu o voi comenta decat maine, dupa ce avocatii mei vor analiza cazul".
Viktor Iuscenko urmeaza sa se intalneasca azi la Astana cu omologul sau rus Vladimir Putin, cu ocazia investirii presedintelui kazah Nursultan Nazarbaiev, reales in functie la sfarsitul anului trecut.
De ce se intalnesc Putin si Iuscenko
"Locul intalnirii dintre Putin si Iuscenko poate fi calificat ca simbolic. Ei trebuie sa dea unul de celalalt la ceremonia de investire a presedintelui kazah, Nazarbaev, care prin victoria lui incontestabila din alegeri a rupt sirul revolutiilor colorate din spatiul post-sovietic. Desi Kazahstanului i-au prezis si promis multi analisti o soarta portocalie. Dar, cum este o tara petroliera, o tara pe teritoriul careia trec gazele naturale turkmene in drumul lor spre Rusia si mai departe - spre Ucraina, Putin si Iuscenko nu puteau, pur si simplu, sa nu vina la aceasta inaugurare in functie" apreciaza analistul rus Vitali Tretiakov, citat de Agentia Rusia la Zi.
Tretiakov mai arata in comentariul sau ca "In relatiile ruso-ucrainene contradictiile oricum vor ramane. Oficialitatile de la Kiev continua sa joace impotriva intereselor Moscovei pe teritoriul CSI. Sa te intelegi cu Iuscenko este dificil inclusiv pentru ca el este "ratusca schioapa". Acest an a demonstrat ca idealurile lui legate de revolutia portocalie nu s-au implinit. Au realizat acest lucru chiar nationalistii ucraineni, ca sa nu mai vorbim de restul publicului. Dar Rusia trebuie sa continue sa colaboreze cu Iuscenko, pentru ca nu se stie care va fi rezultatul alegerilor parlamentare in imprevizibila Ucraina". In ceea ce priveste evolutiile viitoare in acest spatiu, Tretiakov apreciaza ca "Batalia geopolitica pentru Ucraina inca nu a luat sfarsit intre Rusia si Occident. Si va fi deosebit de acerba. Ne vom convinge de asta in cel mai scurt timp. Nu intamplator, in timpul conflictului generat de disputa gazelor, propaganda a ridicat miza foarte sus - partile si-au aruncat reciproc acuzatii foarte dure. La intalnire, presedintii vor afisa o maxima amabilitate. Dar, cum scria Lermontov: "Cand vezi cum se imbratiseaza doi diplomati, ai impresia ca sunt cei mai buni prieteni. Se stie insa ca fiecare dintre ei este gata, pentru interesele tarii lui, sa-i infiga celuilalt un cutit in spate".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.