Mai mult de jumatate dintre firme au completat gresit ordinele de plata a impozitelor si taxelor catre stat dupa modificarea codurilor IBAN ale conturilor Trezoreriei. Ministerul Finantelor a decis, insa, sa nu returneze sumele platitorilor si sa pro
Mai mult de jumatate dintre firme au completat gresit ordinele de plata a impozitelor si taxelor catre stat dupa modificarea codurilor IBAN ale conturilor Trezoreriei. Ministerul Finantelor a decis, insa, sa nu returneze sumele platitorilor si sa proceseze manual ordinele de plata pana la data de 23 ianuarie, se arata intr-un comunicat al institutiei. Potrivit unei statistici oferite de Finante, din totalul de 25.836 incasari efectuate de la 1 ianuarie 2006, un numar de 11.376 ordine de plata au fost transmise in vechile conturi. Dintre acestea, Trezoreria a trimis retururi pentru 779 plati. In luna noiembrie a anului trecut, Finantele au anuntat ca schimba, incepand cu 1 ianuarie 2006, clasificarea indicatorilor privind finantele publice, inclusiv a conturilor de venituri bugetare in care se incaseaza impozitele, contributiile si alte venituri bugetare. Modificarea reprezinta o obligatie in vederea aderarii la Uniunea Europeana, intrucat Romania trebuie sa adapteze sistemul statisticii finantelor publice la normele europene.
Cele mai multe ordine de plata completate gresit s-au inregistrat in judete Galati si Ilfov si in Sectorul 3 al Capitalei, unde erorile de completare depasesc 80% din totalul incasarilor. Actiunea Finantelor si noile coduri ale conturilor nu au fost promovate suficient, mare parte din firme continuand sa completeze ordine de plata cu vechile numerotatii. Mai mult, potrivit unor surse din domeniul contabil, prima versiune a codurilor IBAN publicata pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor in luna noiembrie a fost una gresita, institutia facand rectificarile de rigoare abia la inceputul lui ianuarie.
Pe de alta parte, potrivit comunicatului MFP, institutia a luat mai multe masuri de popularizare, printre care comunicate de presa si afisarea noilor coduri la unitatile Trezoreriei si pe pagina de Internet a ministerului. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.