Situatia gripei aviare este stationara in Romania, masurile luate pana acum fiind de natura sa stopeze propagarea virusului. Pana acum au fost semnalate 23 de focare de virus, patru dintre acestea sunt deja inchise, iar alte 9 se pregatesc sa se inch
Situatia gripei aviare este stationara in Romania, masurile luate pana acum fiind de natura sa stopeze propagarea virusului. Pana acum au fost semnalate 23 de focare de virus, patru dintre acestea sunt deja inchise, iar alte 9 se pregatesc sa se inchida in aceasta saptamana. Singura problema este la Albesti, judetul Ialomita, unde a mai fost identificat un caz de gripa aviara la pasari. In aceste conditii, a fost introdusa carantina de gradul l, astfel ca nu se mai intra si nu se mai iese din localitate. Primarul a fost amendat cu 60 de milioane de lei vechi, iar viceprimarul si medicul veterinar cu cate 30 de milioane de lei vechi pentru ca nu au monitorizat si nu au luat masurile necesare, in conditiile in care, la Albesti, a mai fost identificat virusul aviar. La nivel national, cele mai importante masuri sunt cele luate la frontiera, pentru a preveni introducerea virusului in tara, mai ales ca, in Turcia, virusul a facut victime. Cpt. Adrian Burcea, purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera Constanta a declarat, pentru Radio Romania Actualitati, ca s-au luat masuri de verificare a bunurilor si bagajelor cetatenilor care declara ca vin din Turcia si a mijloacelor de transport care calatoresc din Turcia in Romania. "In cazul in care sunt descoperite preparate din carne de pasare, acestea sunt retinute de comun acord cu calatorii si distruse, pentru evitarea oricarui pericol", a precizat Burcea. Masurile vizeaza si echipajele navelor sosite din Turcia, care sunt verificate medical. "In cazul in care exista indicii de raceala cronica, sunt izolati si transportati pentru analize la Spitalul din Constanta", a completat Burcea.
In ultimul interval, in Turcia nu a mai fost semnalat nici un nou caz de imbolnavire de gripa aviara la om, dar virusul a ajuns si la Kusadasi, zona turistica importanta din aceasta tara, situata pe tarmul Marii Egee. Luni, in Turcia erau inregistrate 14 cazuri de gripa aviara la om si doua decese confirmate. Turcii au luat cu asalt farmaciile bulgaresti in cautare de Tamiflu, singurul vaccin antiviral cu rezultate in combaterea acestui tip de gripa. Pe de alta parte, Bulgaria care, pana acum, nu a raportat nici un caz de gripa aviara, se pregateste pentru propagarea virusului H5N1, dupa cresterea numarului de cazuri in statele invecinate, a declarat ministrul bulgar al Agriculturii. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.