Medicii lui Ariel Sharon si-au dat acordul, ieri, pentru inceperea procedurii de scoatere a premierului din coma terapeutica indusa pe o perioada de cinci zile, a anuntat Canalul 1 al televiziunii israeliene, citat de mass-media internationala. P
Medicii lui Ariel Sharon si-au dat acordul, ieri, pentru inceperea procedurii de scoatere a premierului din coma terapeutica indusa pe o perioada de cinci zile, a anuntat Canalul 1 al televiziunii israeliene, citat de mass-media internationala. Procedura consta in reducerea graduala a cantitatii de sedativ administrata bolnavului. Ieri dupa-amiaza, Ariel Sharon era in masura sa respire in mod autonom, dar se afla, in continuare, conectat la aparatul pentru asistenta respiratorie, a anuntat profesorul Shlomo Mor Yossef, directorul spitalului Hadassah Ein Karem. Potrivit unor surse medicale, Sharon a inceput sa raspunda la stimuli, reusind sa miste un brat si un picior, ceea ce ar constitui un semnal incurajator.
Un purtator de cuvant al spitalului Hadassah, Ron Krumer, nu a fost, insa, in masura sa confirme sau sa dezminta aceasta informatie.
O delegatie formata din aproximativ 60 de parlamentari din 28 de tari a ajuns, ieri, in Israel, pentru a se interesa de starea de sanatate a premierului Sharon. Dintre acestia, un grup format din 10 parlamentari a intrat in spitalul Hadassah Ein Kerem, pentru a se intalni cu directorul institutiei, profesorul Shlomo Mor-Yossef, si cu unul dintre colaboratorii lui Ariel Sharon. Lista delegatiei internationale, a carei componenta nu a fost facuta publica, includea americani, australieni, un francez si un belgian.
Rabinii l-au botezat Haim
Rabinii initiati in doctrina Cabalei i-au dat lui Ariel Sharon un nume nou - "Haim" (viata, in limba ebraica), pentru a-l ajuta sa-si revina in urma atacului cerebral masiv, suferit saptamana trecuta, relateaza, in numarul de ieri, cotidianul Maariv, citat de Mediafax. Rabinii specializati in interpretarea mistica a Vechiului Testament se roaga pentru sanatatea premierului israelian. Potrivit traditiei Cabala, cursul vietii unei persoane grav bolnave poate fi schimbat daca acesteia i se adauga un prenume la cele deja utilizate, chiar daca destinul sau depinde, in ultima instanta, de vointa lui Dumnezeu.
Cotidianul Maariv reaminteste ca in anul 1957, liderul Partidului National Religios, Moshe Shapira, a fost grav ranit in timpul unui atentat cu grenada lansat impotriva lui. Rabinii i-au acordat numele de Haim, pe care l-a folosit in documentele oficiale inca 13 ani dupa ce a iesit din coma.
"Complicitate la omucidere"
Apropiatii lui Ariel Sharon ii imputa atacul cerebral suferit de premier lui Limor Livnat, ministrul Educatiei, din partidul Likud, care l-a criticat pe acesta in mod public, in legatura cu o afacere de luare de mita, afirma cotidianul Yediot Aharonot. Conform publicatiei, apropiatii lui Ariel Sharon au acuzat-o pe Livnat de "complicitate la omucidere, metaforic vorbind" si au mentionat necesitatea infiintarii unei comisii de ancheta.
Saptamana trecuta, cu o zi inainte de o interventie pe cord la care urma sa fie supus premierul, ministrul a formulat, pentru postul public de televiziune, declaratii ample referitoare la problemele lui Ariel Sharon cu Justitia.
"Prim-ministrul nu poate continua sa se eschiveze. Nu este vorba doar de banuieli vagi, ci de lucruri mult mai grave", afirmase Livnat.
Politia israeliana anuntase ca dispune de noi probe care ar putea demonstra ca familia Sharon a primit trei milioane de dolari mita de la un miliardar austriac, Martin Schlaff.
Plata acestei sume era legata de un scandal referitor la finantarea dubioasa a campaniei electorale pentru alegerile primare din cadrul Likud (fostul partid al premierului), inainte de alegerile din 1999.
Conform apropiatilor lui Ariel Sharon, citati de Yediot, premierul a fost "profund socat" de afirmatiile ministrului.
Unii medici au apreciat ca "nu exista nici o indoiala (...) ca atacurile din partea rivalilor politici a caror tinta a fost premierul, in ajunul unei operatii programate pe cord, au avut un impact asupra sanatatii sale", scrie publicatia israeliana.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.