"Exista cumva infractiunea de a fi Adrian Nastase?" s-a intrebat ironic presedintele executiv al PSD, aseara, la postul de televizune Realitatea TV. Fostul premier s-a prezentat la televiziunea amintita pentru a da explicatii si pentru a face lumina
"Exista cumva infractiunea de a fi Adrian Nastase?" s-a intrebat ironic presedintele executiv al PSD, aseara, la postul de televizune Realitatea TV. Fostul premier s-a prezentat la televiziunea amintita pentru a da explicatii si pentru a face lumina in cazul mostenirii fabuloase de un milion de dolari primita de la o matusa a sotiei sale, Tamara Cernasov. In loc de a oferi clarificarile mult asteptate, Nastase a pozat intr-o victima a sistemelor de guvernare din care PSD nu a facut parte. Fostul premier s-a lamentat spunand ca din cauza atacurilor dure din presa s-ar putea sa nu mai ajunga la varsta de 91 de ani, varsta la care ar putea urma exemplul matusilor sale care au sporit averea familiei sau urmeaza sa o faca. Argumentul suprem adus de Nastase in privinta legalitatii mostenirii obtinute anul trecut a fost nici mai mult nici mai putin hartuirea la care a fost supus de taranisti si de defuncta CDR. "In '98 eram urmarit de taranisti, de Conventie. Cum puteam face asa ceva?", a comentat Nastase, insistand asupra caracterului legal al intregii operatiuni.
Banii din Marea Chinei si atingerea miliardului
Pentru prima data, liderul PSD a adus in discutie subiecte sensibile pentru el, amintind nu doar de binecunoscutele "patru case" ci si de pretinsele "conturi din Marea Chinei, vila din Sardinia si miliardul de dolari" pe care le-ar detine. In privinta vilei, Nastase a spus chiar ca l-a sunat pe primarul Sardiniei, de parca l-ar fi sunat pe edilul Moldovei, si l-a rugat sa confirme ca acolo nu exista nici o proprietate pe numele familiei liderului PSD.
El a sustinut raspicat ca nu s-a reusit aducerea de dovezi privind implicarea sa in vreo actiune ilegala. Nastase a incercat sa aduca in discutie si situatia altor politicieni, intrebandu-se nevinovat de ce liberalul Mona Musca are dreptul sa revendice un imobil in justitie, in timp ce mama sa, nu.
Prietenul si consilierul Bittner
Liderul PSD nu a venit cu nici un document justificativ privind mostenirea obtinuta, dar a prezentat in schimb certificatul de deces al matusii sale, desi nimeni nu contestase nici existenta, nici decesul respectivei rude. El nu a explicat cum o matusa mai mult decat modesta a putut lasa o mostenire atat de fabuloasa. In schimb, a vorbit de "consilieri buni", cum este cazul lui Alexandru Bittner - un mai vechi prieten al familiei Nastase - care ar fi cumparat bijuteriile raposatei rude. O parte din banii obtinuti ar fi fost bagati la banca, iar cu alta parte ar fi facut tranzactii imobiliare. "Nici eu si nici sotia mea nu suntem din familii foarte sarace", a continuat Nastase. El a spus ca Bittner este un prieten foarte apropiat lui, de aproape 30 de ani, si ca era la un pas sa-i fie cumnat. "Sotia mea este bogata. Ce ar trebui sa fac? Sa divortez? Nici un bun nu este al meu", a continuat Nastase. Intrebat de ce un reprezentant al unui partid social-democrat poate avea o avere atat de mare, liderul PSD a raspuns sec: "Problema e ce faci pentru saraci. Eu n-am cum sa ma schimb. Eu nu m-am nascut din spuma marii". Liderul PSD a spus, in incheiere, ca incepand de astazi, presa va vorbi despre subiectul mostenirilor cu avocatii sai.
De la numarat oua, la numarat matusi
"Imi voi numara matusile si va voi anunta cate sunt", a replicat ieri, extrem de nervos, presedintele executiv Adrian Nastase la intrebarea unei ziariste care se interesa daca fostul premier mai are multe rude fabulos de bogate. Raspunsul sec a amintit brusc de nu mai putin celebra replica a lui Nastase de pe vremea in care acesta ocupa postul de prim-ministru si cand, aflat la tribuna Parlamentului, i-a invitat pe toti cei interesati "sa-i numere ouale" de la Cornu. De altfel, matusile lui Nastase cu tot ce presupun ele - avere, varsta, prestanta - au fost ieri, la PSD, cel mai disputat subiect al zilei. Pentru a evita probabil intrebari indiscrete despre averea rudelor sale, Nastase si-a instiintat colegii in sedinta Biroului Permanent National al partidului ca va face precizarile necesare si va oferi detalii la emisiunea de la Realitatea TV. Acelasi raspuns l-a oferit si ziaristilor dornici de noi explicatii din partea fostului premier. In schimb, colegii sai de partid au fost mai deschisi intrebarilor pe acest subiect. Fostul presedinte Ion Iliescu a comentat dezinvolt ca provine dintr-o familie "mai saraca". "Eu nu am fost favorizat de soarta", a comentat liderul PSD. Daca presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu a recunoscut ca "din pacate" nu are matusi si in consecinta nu poate comenta situatia lui Adrian Nastase, in schimb senatorul PSD, Doru Ioan Taracila a raspuns, razand, ca are matusi, "dar sunt in viata".
Surprizele matusii Aurica
Presa centrala a dezvaluit in ultimele zile ca matusa de 97 de ani care i-a lasat o mostenire fabuloasa liderului PSD, in valoare de un milion de dolari, se numea Tamara Cernasov si era venita din Polonia. Tot despre matusa Tamara, ziarele au scris ca aceasta era o pensionara modesta, care traia din patru milioane de lei. Ulterior, s-a descoperit ca matusa Danei Nastase, sotia lui Adrian Nastase, in ciuda varstei respectabile a dat adevarate tunuri imobiliare cu terenuri. Ea a cumparat in 1999 un teren de 2500 de metri patrati, cu 2,5 milioane de lei (circa 156 de dolari) in conditiile in care pretul zonei il situa undeva la 50.000 de dolari. Astazi, terenul cu pricina valoreaza 250.000 de dolari. Terenul in cauza era situat in zona rezidentiala Baneasa, pe raza comunei Voluntari. Interesant este ca matusa Tamara a cumparat acest teren, cu 156 de dolari, de la un taximetrist, care la randul sau cumparase anterior terenul, de la o batrana, cu suma de 1250 de dolari. Tot in presa s-a descoperit o noua matusa bogata a familiei Nastase care are un apartament cu trei camere in Bucuresti si un apartament intr-o vila in Predeal. Este vorba de Aurelia Zachir, care este sora mai mare a mamei Danei Nastase. In prezent, "matusa Aurica", ce are 95 de ani, locuieste la vila de la Cornu a familiei Nastase.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.