Ministerul Finantelor Publice va promova, cel tarziu saptamana viitoare, un proiect de lege privind desfiintarea magazinelor duty-free. Anuntul a fost facut ieri de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, dupa ce presedintele Basescu s-
Ministerul Finantelor Publice va promova, cel tarziu saptamana viitoare, un proiect de lege privind desfiintarea magazinelor duty-free. Anuntul a fost facut ieri de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, dupa ce presedintele Basescu s-a declarat nemultumit ca propunerea sa de inchidere a acestor magazine a ramas fara rezultat.
Ministrul Administratiei si Internelor a declarat, dupa sedinta de bilant al Politiei Romane, ca MFP va promova in cel mai scurt timp un proiect de lege care sa prevada desfiintarea magazinelor duty-free. "Unde trebuie sa avem nu avem, adica in aeroporturi, dar avem pe frontiera de stat. (...) Cele mai mari intrari de tigari si droguri sunt inregistrate pe filiera ucraineana, de la Odesa", a sustinut Blaga, aratand ca, oricum, la 1 ianuarie aceste unitati isi incetau activitatea, fiind data limita de functionare.
La randul sau, prezent la sedinta de evaluare a activitatii Politiei Romane pe 2005, presedintele Traian Basescu a precizat ca a amintit politistilor faptul ca duty-free-urile amplasate la punctele de frontiera mai functioneaza, desi personal a cerut inchiderea acestora inca din vara anului trecut. "Am amintit politistilor ca, in iulie, faceam o remarca referitoare la nevoia inchiderii duty-free-urilor din punctele de frontiera. Acest lucru nu s-a intamplat nici acum si mi-e greu sa inteleg de ce mentinem aceste guri de distributie si de evaziune fiscala in ambele sensuri, si catre piata interna, si catre piata externa a Uniunii Europene", a afirmat Basescu.
Aeroporturile, ultima frontiera
Potrivit unor surse din ANAF, proiectul de lege este gata de circa doua saptamani, iar actul normativ prevede desfiintarea magazinelor de tip duty-free amplasate la iesirile terestre din tara. "Practic, nu o sa mai existe astfel de magazine in zonele libere, dar si la punctele de frontiera de cale ferata. Decizia a fost luata pentru a fi oprit asa-numitul trafic de frontiera. Spre exemplu, sunt locuitori din Giurgiu care merg in Bulgaria, iar la intoarcerea in tara se opresc la magazinele amplasate pe teritoriul dintre Romania si Bulgaria, cumpara cartuse de tigari la preturi mici pe care ulterior le vand la preturi mai mari", ne-au declarat sursele citate. Practic aceste magazine nu platesc nici un fel de impozit catre stat. Potrivit surselor citate, singura problema o constituie faptul ca unele dintre aceste magazine au achitat statului o taxa de autorizare pe cinci ani. "In cazul in care aceste unitati au functionat mai putin de cinci ani, statul va restitui partea din taxa de autorizare corespunzatoare perioadei in care acestea nu vor mai functiona", ne-au precizat sursele din ANAF.
Cat priveste magazinele din incinta aeroporturilor, sursele citate ne-au precizat ca ele vor continua sa functioneze exact dupa principiile dupa care isi desfasoara activitatea aceste unitati si in tarile Uniunii Europene. Firmele respective platesc impozit pe profit, insa sunt scutite de la plata accizelor si a TVA. (G.T.; A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.