Premierul Ariel Sharon, supus, saptamana trecuta, la trei interventii chirurgicale pe creier, in urma gravului atac cerebral suferit, se afla, ieri, inca, in coma profunda indusa de medici, prin sedare. Starea sa era grava, dar stabila, fiind posibil
Premierul Ariel Sharon, supus, saptamana trecuta, la trei interventii chirurgicale pe creier, in urma gravului atac cerebral suferit, se afla, ieri, inca, in coma profunda indusa de medici, prin sedare. Starea sa era grava, dar stabila, fiind posibil ca, incepand de azi, sa se reduca, in mod gradual, administrarea de sedative. Totusi, previziunile medicale nu aveau o nota optimista. Conform profesorului chirurg Jose Cohen, chiar daca Ariel Sharon va castiga aceasta batalie, el nu va mai fi apt pentru reluarea activitatii politice.
Vicepremierul israelian, Ehud Olmert, mandatat sa asigure interimatul la sefia Guvernului, in conditiile gravelor probleme de sanatate cu care se confrunta premierul Ariel Sharon, a deschis, ieri, sedinta saptamanala a Cabinetului, asigurand ca, si in acest context tensionat, institutiile statului functioneaza. "Democratia din Israel este puternica, iar institutiile sale functioneaza asa cum trebuie", a asigurat Olmert, adaugand ca va analiza rapoarte despre securitate si diplomatie.
"Ii adresam lui Sharon gandurile noastre pentru o insanatosire grabnica si speram ca va putea prelua din nou conducerea. Daca as putea vorbi cu el sunt sigur ca mi-ar spune ca ne multumeste pentru aceste ganduri, dar ca trebuie sa lucram pentru asigurarea securitatii si a bunei economii a Israelului, lucru pe care-l vom face", a declarat Olmert.
Potrivit unor responsabili guvernamentali israelieni, in agenda sedintei de ieri, figura si problema participarii palestinienilor din Ierusalimul de Est la legislativele programate pentru 25 ianuarie. Tot pentru ieri era prevazuta o intrevedere intre Olmert si reprezentanti ai presei, asupra Bugetului de stat pentru 2006.
Ehud Olmert preconiza si o convorbire cu deputatul laburist Ehud Barak, ex- premier si fost sef al Statului Major. Experienta lui Olmert in domeniul militar este foarte limitata, reducandu-se la postura de corespondent pentru cotidianul Bamahane al armatei israeliene.
Liderul Partidului Muncii, Amir Peretz, nu i-a promis deocamdata lui Barak un loc pe lista candidatilor in Knesset.
Presedintele Parlamentului arunca manusa
Cat priveste demisiile celor patru ministri ai Likud, care, conform unui anunt formulat anterior spitalizarii lui Sharon, urmau sa fie prezentate ieri, acestea au fost amanate, la solicitarea liderului conservator, Benjamin Netantahu. Seful formatiunii a explicat ca aceasta amanare a retragerii din Guvern este necesara pentru consolidarea unitatii nationale, atata timp cat Sharon se afla intr-o stare incerta.
Seful diplomatiei, Sylvan Shalom, el-insusi aflat, la inceputul saptamanii trecute, pe lista ministrilor Likud amatori de a demisiona, a afirmat, in aceeasi nota: "Momentul nu este potrivit pentru luptele politice. Trebuie sa actionam pentru stabilitatea statului si sa ne rugam pentru sanatatea lui Sharon". Pe de alta parte, Reuven Rivlin, presedintele Parlamentului, care i-a reprosat lui Olmert faptul ca a fost unul dintre artizanii retragerii din Fasia Gaza, le-a cerut ministrilor Likud sa "paraseasca acest Cabinet si sa lupte impotriva lui Olmert mai ferm chiar decat impotriva lui Sharon".
Olmert a discutat, la sfarsitul saptamanii trecute, cu fostul lider laburist si ex-premier, Shimon Peres, care si-a anuntat public sustinerea fata de Kadima (noul partid de centru, infiintat de Ariel Sharon) fara a se alatura, insa, in mod oficial, acestei formatiuni.
Presa israeliana de ieri i-a reprosat lui Peres ca profita de situatia in care se afla Sharon, pentru a incerca sa se impuna in cadrul Kadima. "Shimon, ajunge!", titreaza Yediot Aharonot. In replica, Peres a declarat ca este tinta "unei campanii de defaimare".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.