Fostul secretar de stat din Ministerul Finantelor Publice (MFP), Nicolae Ivan, a fost numit, la 23 decembrie 2005, presedinte al Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea. Ivan a declarat, pentru Mediafax, ca, la aceeasi data, si-a depu
Fostul secretar de stat din Ministerul Finantelor Publice (MFP), Nicolae Ivan, a fost numit, la 23 decembrie 2005, presedinte al Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea. Ivan a declarat, pentru Mediafax, ca, la aceeasi data, si-a depus demisia din functia de secretar de stat in MFP. "Era vorba de o incompatibilitate de functii. In plus, in cazul Fondului Proprietatea, dimensiunea politica si importanta nationala sunt mai mari, in contextul angajamentelor majore facute de Alianta", a afirmat Ivan. Guvernul a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca Nicolae Ivan a fost inlocuit in functia de secretar de stat in Finante cu Cezarina Alice Batu, fara sa mentioneze motivele acestei decizii.
Ivan a afirmat ca inregistrarea Fondului Proprietatea la Oficiul Registrului Comertului a fost realizata in ziua de 29 decembrie a anului trecut. Consiliul de supraveghere al Fondului este compus din sapte membri, respectiv Ingrid Zaarour, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, Bogdan Hutuca, vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Mihai Catuneanu, presedintele Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Alexandru Cojocaru, presedintele Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice, Vlad Moisescu, consilier al premierului Calin Popescu Tariceanu si Nicolae Rotileanu, consilier al ministrului Finantelor. Membrii Consiliului de supraveghere sunt numiti pe o perioada de un an, mandatul putand fi reinnoit. In cazul primului Consiliu, membrii au fost desemnati pentru trei ani.
Administratorul Fondului va fi desemnat in primavara
La sfarsitul lunii noiembrie, Guvernul a stabilit modul de constituire a societatii comerciale Fondul Proprietatea, printr-o hotarare care creeaza cadrul juridic necesar functionarii acesteia. Fondul a fost constituit sub forma unui organism de plasament colectiv, ca entitate destinata platii prin echivalent a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv de regimul comunist, si va fi administrat de catre o societate de profil cu reputatie internationala, desemnata prin licitatie publica internationala. Licitatia va fi organizata de catre un consultant, selectat tot in baza unei licitatii publice internationale, initiata de Ministerul Finantelor, prin Consiliul de Supraveghere a Fondului. Pana la data transferului administrarii, Fondul Proprietatea va fi gestionat provizoriu de Ministerul Finantelor Publice, prin acest Consiliu. Autoritatile estimeaza ca procedura de organizare a licitatiilor si de selectare a consultantului si a administratorului Fondului va fi incheiata in primavara lui 2006, astfel incat Fondul sa fie cotat la bursa in prima jumatate a anului. Consultantul si administratorul Fondului vor stabili inclusiv daca actiunile Fondului vor fi cotate doar la Bursa de Valori Bucuresti sau si pe pietele internationale de capital. Actul normativ prevede ca, la constituire, capitalul social al Fondului va fi de 14.240,540 miliarde de lei noi, fiind format din active la peste o suta de firme cu capital de stat, precum Transelectrica si Transgaz (cu cate 15% din actiuni), Petrom (10%), RomTelecom (20%). In ceea ce priveste participatiile la CEC (9,9%) si BCR (4%), la Fondul Proprietatea vor fi varsate sumele care vor rezulta din vanzarea actiunilor detinute de stat. Calculate pornind de la valoarea activului net contabil, actiunile incluse in Fondul Proprietatea insumeaza aproximativ 4,5 miliarde euro.
Capitalul social initial al Fondului va fi impartit in actiuni transmise cu titlu gratuit catre posesorii titlurilor de despagubire sau detinatorii ulteriori ai acestora. Actiunile vor fi nominative, de valori egale, negociabile. Initial, statul va fi singurul proprietar al actiunilor, urmand ca participatiile sa fie distribuite pe masura ce persoanele indreptatite vor obtine titluri de despagubire astfel incat, in final, structura de actionariat a Fondului sa fie in totalitate privata. Numarul participatiilor la Fond va fi suplimentat in cazul in care suma necesara despagubirilor va depasi valoarea actiunilor. Numarul persoanelor care au cerut despagubiri in schimbul imobilelor nationalizate este estimat la circa 120.000 de solicitanti, fara ca dosarele sa fie solutionate in totalitate. Fondul va functiona pentru o perioada de zece ani, cu posibilitate de prelungire. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.