Regimul fiscal aplicabil pietei bursiere este acceptabil, iar tratamentul fiscal diferentiat este potrivit pentru stadiul actual de dezvoltare al pietei de capital romanesti, a declarat pentru Rompres directorul general al Bursei de Valori Bucuresti
Regimul fiscal aplicabil pietei bursiere este acceptabil, iar tratamentul fiscal diferentiat este potrivit pentru stadiul actual de dezvoltare al pietei de capital romanesti, a declarat pentru Rompres directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache. El a precizat ca in momentul de fata sunt in vigoare prevederile Codului Fiscal asa cum a fost modificat de la 1 iunie 2005, castigul de capital (castigul din tranzactii) fiind impozitat cu doua cote - 1% pentru plasamentele peste un an de zile, respectiv 16% pentru plasamentele sub un an. In interiorul acestui cadru general de impozitare exista si situatii mai complexe, tinandu-se cont daca actiunile au fost achizitionate pana la 31 mai 2005 sau de provenienta acestora - din programul de privatizare in masa, din majorari de capital, din dividende. "Chiar daca impozitul de 16% este cam mare, diferentierea cotei de impozit este buna si stimuleaza investitiile pe termen mediu si lung", a apreciat directorul BVB. Ideal ar fi fost un impozit mai mic, considera oficialul BVB, care a mentionat exemplul altor state europene care practica impozite reduse sau chiar zero pentru persoanele fizice, insa diferentierea cotelor face regimul fiscal acceptabil spre deosebire de situatia in care toate castigurile de capital ar fi fost impozitate cu 16%, ceea ce ar fi facut ca societatile comerciale romanesti sa aiba sanse reduse de a apela la economiile investitorilor autohtoni. Farmache a mai precizat ca in general investitorii au urmarit cu atentie evolutia pietei de capital si ca eventualele temeri despre modificarea regimului fiscal de la 1 ianuarie 2006 nu au avut o influenta majora in cresterea volumului tranzactiilor la BVB la sfarsitul anului trecut. Directorul BVB a aratat ca volumele mari de tranzactionare la finele anului intra in tiparul istoric al Bursei, dar nu a exclus ca anumiti investitori sa fi vandut actiuni, gandindu-se ca platesc o taxa mai mica - 1%, pana la 31 decembrie 2005. Bursa de Valori Bucuresti a inchis anul 2005 cu o valoare-record a tranzactiilor zilnice, de aproape 135 milioane de lei noi (reprezentand 36,7 milioane de euro, respectiv 43,6 milioane de dolari). (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.