O echipa internationala de cercetatori a descoperit o proteina care, se pare, joaca un rol important in declansarea starilor depresive, informeaza Mediafax. Descoperirea ar putea deschide calea dezvoltarii de tratamente pentru unele maladii mintale c
O echipa internationala de cercetatori a descoperit o proteina care, se pare, joaca un rol important in declansarea starilor depresive, informeaza Mediafax. Descoperirea ar putea deschide calea dezvoltarii de tratamente pentru unele maladii mintale care afecteaza zeci de milioane de oameni din intreaga lume.
Proteina, botezata p11, regleaza reactia celulelor cerebrale fata de serotonina, un neurohormon a carui concentratie la nivelul creierului este strans legata de aparitia depresiilor, au indicat cercetatorii de la Universitatea Rockefeller, de la institutul Karolinska din Suedia, de la Universitatea din Rouen si de la laboratorul farmaceutic american Eli Lilly. Cercetarile lor au fost publicate in editia de vineri a revistei "Science". "Am aratat ca proteina p11 intervine in schimbarile complexe si multiple aferente depresiei", a indicat Per Svenningsson, coordonatorul studiului.
"Descoperirea noastra arata ca bolnavii depresivi, ca si soarecii de laborator pe care am facut teste, prezinta o diminuare clara a nivelului acestei proteine p11", a adaugat Svenningsson. "Putem sa concluzionam ca medicamentele care cresc nivelul proteinei p11 din creier ar putea avea efecte antidepresive", a incheiat cercetatorul. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.