Un barbat in varsta de 77 de ani a fost arestat dupa ce a incercat sa distruga celebrul pisoar botezat "Fantana", cea mai cunoscuta opera de arta a artistului francez Marcel Duchamp (1887-1968), in cadrul expozitiei Dada care are loc zilele acestea l
Un barbat in varsta de 77 de ani a fost arestat dupa ce a incercat sa distruga celebrul pisoar botezat "Fantana", cea mai cunoscuta opera de arta a artistului francez Marcel Duchamp (1887-1968), in cadrul expozitiei Dada care are loc zilele acestea la Centrul Pompidou din Paris, au anuntat surse din politia pariziana. Inarmat cu ciocan, batranelul s-a napustit asupra pisoarului (estimat la aproximativ trei milioane de euro), incercand sa-l sparga. El a fost insa oprit de fortele de ordine inainte de a-si duce la bun sfarsit actiunea distructiva indreptata impotriva acestei opere. Pensionarul, a carui identitate nu a fost dezvaluita, nu este la prima tentativa de distrugere a celebrului pisoar. In 1993, el chiar a reusit sa urineze in "Fantana", care era in acel moment expusa intr-o alta locatie, spunand atunci ca gestul sau nu este decat un demers artistic care nu ar fi fost niciodata respins de catre artistii dadaisti. "Fantana", realizata de Duchamp in 1917, a fost votata recent drept cea mai influenta opera de arta moderna a secolului XX, devansand capodopere semnate de Picasso, Matisse, Andy Warhole si Brancusi. Principiul revolutionar al lui Marcel Duchamp era ca obiectele din viata de zi cu zi pot deveni obiecte de arta daca sunt modificate putin sau chiar deloc. Lucrarile sale au inceput sa fie cunoscute drept "gata facute". Prima lucrare "gata facuta" realizata de Duchamp in 1915 a fost o lopata pentru indepartat zapada. La scurt timp, artistul francez a facut realmente furori in cadrul expozitiei Societatii Artistilor Independenti desfasurata in 1917 la New York, unde a aparut cu pisoarul in brate anuntand ca aceasta este opera de arta pe care doreste s-o expuna. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.