Un antropolog a descoperit inscriptii hieroglifice apartinand civilizatiei Maya, avand ca varsta aproximativa anul 250 inainte de Hristos, releva un studiu publicat in Statele Unite, preluat de Mediafax. Descoperirea indica faptul ca aceasta civiliza
Un antropolog a descoperit inscriptii hieroglifice apartinand civilizatiei Maya, avand ca varsta aproximativa anul 250 inainte de Hristos, releva un studiu publicat in Statele Unite, preluat de Mediafax. Descoperirea indica faptul ca aceasta civilizatie pre-columbiana ar fi dezvoltat un sistem de scriere cu cateva secole mai devreme decat se credea. Hieroglifele au fost descoperite pe un bloc de piatra acoperit de pamant, in interiorul unei piramide numita "Las Pinturas", la San Bartolo, Guatemala. Aceasta descoperire plaseaza scriitura mayasa in aceeasi perioda cu aparitia celor mai vechi inscriptii ale celorlalte culturi precolumbiene, a declarat antropologul William Saturno, autorul studiului ce a aparut vineri, in revista americana "Science". Blocul de piatra, provenind dintr-un zid prabusit, pe care figureaza zece hieroglife, a fost gasit in apropierea camerei in care, pe 13 decembrie 2005, au fost gasite cele mai vechi picturi mayase, exceptional conservate, datand din secolul I inainte de Hristos. Textul este partial descifrabil iar hierogrifele par mult diferite de cele perfect lizibile datand din secolul III dupa Hristos, a mai precizat William Saturno, profesor la Universitatea din New Hampshire si expert al muzeului de Arheologie si Etnologie Peabody de la Harvard.
Singurul semn dintre cele zece care pot fi interpretate este o hieroglifa care seamana cu varianta arhaica a semnului ce se citeste "AJAW", titlu care in textele mayase inseamna "nobil" sau "conducator", a mai precizat profesorul. In ansamblul lor aceste hieroglife sunt forme abstracte, "probabil stramosii semnelor scriiturii mayase", care prezinta o oarecare asemanare cu inscriptiile asa-zise epi-olmece utilizate de civilizatii vecine. Olmecii sunt cea mai veche si misterioasa civilizatie din Mexic. Descoperirea celor zece hieroglife ridica problema relatiilor dintre scrisul mayas si celelate scriituri meso-americane, a observat Saturno.
Sistemul scrierii mayase, care insumeaza 800 de semne, este considerat de arheologi cel mai perfectionat dintre sistemele civilizatiilor precolumbiene. Pana azi, au putut fi descifrate 85% dintre hieroglifele mayase. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.