Din decembrie (2005) si pana in iunie (2006), Viena devine capitala dansului. In ritm de vals, orasul freamata in febra pregatirilor pentru sezonul de baluri.
Inca de la Congresul din capitala Austriei, cand valsul a fost declarat dans standard
Din decembrie (2005) si pana in iunie (2006), Viena devine capitala dansului. In ritm de vals, orasul freamata in febra pregatirilor pentru sezonul de baluri.
Inca de la Congresul din capitala Austriei, cand valsul a fost declarat dans standard, acesta a devenit, impreuna cu celebrele baluri vieneze, o emblema a austriecilor. Alaturi de vals si buna dispozitie, absolut obligatorie este tinuta: fracul pentru domni si rochiile lungi pentru doamne.
Balul Imperial de la castelul Hofburg este cel care deschide, pe 31 decembrie, sezonul celor mai importante baluri la Viena - o experienta unica pentru cei care doresc sa serbeze trecerea in noul an intr-un cadru maiestuos. Seria este continuata apoi de nu mai putin celebrul Bal al Florilor, de Balul Filarmonicii, Balul Ofiterilor, Balul Johann Strauss, Balul Mascat Rudolfina (27 februarie), Balul Scolii de Dans Elmayer si multe altele. Sezonul se inchide abia in iunie cu Balul Concordia - evenimentul de vara al jurnalistilor -, ce se desfasoara an de an in cadrul Primariei, precizeaza Compress.
Cel mai cunsocut este insa, fara doar si poate, Balul Operei - devenit de-a lungul timpului o adevarata legenda, "capul de afis" al tuturor evenimetelor sociale din Viena. Istoria sa se confunda, intr-o mare masura, cu insasi istoria Austriei. Sub denumirea de "Balul Operei", evenimentul a avut loc pentru prima data in 1935. Cel de-al doilea razboi mondial si urmarile acestuia au intrerupt insa timp de sapte ani desfasurarea acestuia. Pe 9 martie 1956, la un an dupa redeschiderea Operei de Stat, distrusa in timpul razboiului, maiestuoasa cladire s-a transformat din nou in cea mai cunoscuta sala de bal din lume. Dupa traditionala poloneza a debutantilor, care deschide an de an balul, personalitati din politica, economie si cultura se reunesc in salile istorice ale Operei de Stat din Viena. Pentru rezervarea unei loje la acest evenimet, VIP-urile platesc pana la 16.000 de euro, mentioneaza Compress. Pregatirile incep insa cu mult inainte. In timp ce debutantii repeta de zor pentru a evita orice stangacie, stilistul Andreas Tampier se ocupa de coafurile doamnelor din inalta societate. Designerul Peter Hofer este un alt nume celebru in contextul Balului Operei. Majoritatea fracurilor si a tinutelor de seara poarta marca sa. Un frac costa intre 1000 si 1500 de euro. Cei care prefera sa inchirieze unul, trebuie sa plateasca 240 de euro. De regula, cu o saptamana inaintea balului nu mai e disponibil nici un frac. Anul acesta, Balul Operei din Viena va avea loc pe 23 februarie. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.