Anul 2005 a fost pentru ministrii Cabinetului Tariceanu anul achizitionarii de autoturisme sau al instrainarii celor vechi. Daca primul-ministru a reusit performanta de a-si lua 10.000 de euro pe o actiune de 2500 de lei pe care o detinea la Prima Br
Anul 2005 a fost pentru ministrii Cabinetului Tariceanu anul achizitionarii de autoturisme sau al instrainarii celor vechi. Daca primul-ministru a reusit performanta de a-si lua 10.000 de euro pe o actiune de 2500 de lei pe care o detinea la Prima Broadcasting, subalternii sai au fost mult mai "cuminti" la capitolul venituri. Potrivit noilor declaratii de avere publicate recent pe site-ul Guvernului, ministrii si-au cumparat Audi, Renault, Volkswagen Passat sau Golf, altii insa le-au vandut pe cele vechi. Tariceanu a anuntat ieri ca fiecare membru al Guvernului isi va reactualiza declaratia de avere cu veniturile obtinute in ultimul an fiscal, dupa ce va primi fisele fiscale de salarizare si dupa ce societatile la care detine actiuni isi vor incheia bilantul.
Dobre a cumparat si a vandut autoturisme
Ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Gheorghe Dobre, a devenit in primul an de mandat actionar la o societate din Craiova si a cumparat un autoturism Volkswagen Passat, insa a vandut doua alte autoturisme, pentru 10.500 euro, si doua imobile. Potrivit ultimei declaratii de avere, Dobre detine in Bucuresti, din anul 2000, un apartament cu o suprafata de 78,8 metri patrati, cu o valoare de impozitare de 672,7 milioane lei, si terenul aferent locuintei, cu o suprafata de 15 metri patrati. El a vandut anul trecut cele doua autoturisme detinute, un Ford Sierra fabricat in anul 1991 si un Daewoo Espero din anul 1997. Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Flutur, a cumparat in primul an al mandatului un teren cu o suprafata de 0,86 hectare la Manastirea Humor si un autoturism marca Audi fabricat in anul 2002. Potrivit declaratiei de avere a ministrului, familia Flutur a contractat anul trecut de la Banca Transilvania un credit in valoare de un miliard de lei vechi, scadent in anul 2020.
Ministrul SGG are actiuni la zece societati
Ministrul delegat pentru Secretariatul General al Guvernului, Mihai Voicu, a cumparat, anul trecut, actiuni la zece societati, printre care Rompetrol Rafinare, Alro, Antibiotice, Azomures, BRD si Banca Transilvania, dupa ce in aprilie 2005 nu detinea nici un astfel de titlu. Noua declaratie de avere a ministrului pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, arata ca in 2005 acesta a vandut un apartament, a cumparat o masina, si-a suplimentat fondurile din banci si a imprumutat cateva zeci de mii de euro de la BRD. Bogdan Olteanu a vandut, in august 2005, un apartament pentru care a incasat aproape 100 de mii de euro si a cumparat un autoturism Citroen C3 Pluriel, fabricat in 2004. Potrivit noii declaratii de avere, Bogdan Olteanu i-a imprumutat, in 2005, tatalui sau, Danut Olteanu, suma de 65.000 de euro.
Marko Bela si-a luat un Volkswagen Golf
Vicepremierul Marko Bela a cumparat, anul trecut, un autoturism Volkswagen Golf, a vandut un alt autoturism pentru 2000 de euro, a constituit depozite bancare in lei si a deschis un cont curent de 16.000 de forinti maghiari. Potrivit ultimei declaratii de avere, completata la 28 decembrie 2005, Bela mentioneaza ca are depozite si conturi bancare de 31.343 de dolari, 16.000 forinti maghiari si 91.398 de lei. De asemenea, este actionar la o editura din Tirgu Mures. Vicepremierul a precizat ca detine un apartament in Bucuresti, cumparat in 2005, cu o suprafata de 110 metri patrati si o valoare impozabila de 995,1 milioane lei vechi. El este, de asemenea, proprietarul unei case din Sancraiu de Mures, cumparata in 2001, cu o suprafata de 150 metri patrati si o valoare impozabila de 722 milioane lei vechi. Autoturismul Volkswagen Golf a fost fabricat in 2005.
Seres, dator familiei Voiculescu
Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a cumparat anul trecut in rate un autoturism Volvo S40, fabricat in 2004, si a luat un credit de 98.888 de lei (circa 27.000 de euro) de la Corporatia de Cultura si Arta Intact, potrivit celei mai recente declaratii de avere. Intact este firma din care face parte si postul de televiziune Antena 1, al carei patron este familia lui Dan Voiculescu, seful pe linie de partid al ministrului Economiei. In declaratia de avere se mai arata ca Seres are de rambursat un credit ipotecar de 66.106 euro catre Raiffeisen Bank si un imprumut de 98.888 de lei (circa 26.900 de euro) catre CCA Intact SA, ultimul fiind angajat suplimentar fata de luna mai a anului trecut. Primul imprumut este scadent in 2020, iar al doilea in 2010. Ministrul Economiei a avut succes cu plasamentele la bursa, a caror valoare s-a dublat.
Voiculescu a prosperat
Majoritatea senatorilor nu si-au reactualizat declaratiile de avere la inceputul anului. Printre cei care au completat insa formularele se numara liderul conservatorilor, Dan Voiculescu, precum si pesedistii Alexandru Athanasiu, Razvan Theodorescu si Ion Vasile. Potrivit declaratiei de pe site-ul Senatului, Dan Voiculescu a deschis in decursul anului trecut un cont de 20.000 de euro la Bank Austria Creditanstalt si un depozit bancar de aproape 300.000 de euro la BRD-SMCC. De asemenea, seful conservatorilor a donat catre Egeto Ester un teren forestier de 4000 mp, situat in Corbeanca, judetul Ilfov. Pe langa alte venituri, Voiculescu a mai incasat anul trecut peste 200.000 de dolari, provenind din dobanzi si depozite bancare. Senatorul PSD Alexandru Athanasiu a trecut in noua declaratie o casa de locuit din capitala, de 230 mp, la care se adauga si o mansarda, a carei valoare de impozitare este de 3 miliarde. Athanasiu a mai primit si un apartament de 104 mp, situat in Cotroceni, mostenire de la tatal sau. Si senatorul PSD Razvan Theodorescu a mostenit doua terenuri agricole, de 10, respectiv, 90,5 ha, in localitatile Margineni si Secuieni. Pesedistul Ion Vasile, in schimb, s-a remarcat prin activitatea agricola, de pe urma careia a incasat 3,1 miliarde de lei. Vasile a mai investit 5000 de euro in utilaje agricole.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.