6 Ianuarie 2006

Lectura de 5 minute

Scrisoare de sustinere a candidaturii lui Goma la Premiul Nobel
De cateva zile circula prin Internet, transmisa prin posta electronica la liste lungi de adrese si accesibila direct la http://new.petitiononline.com/GomNobel/petition.html,
Scrisoare de sustinere a candidaturii lui Goma la Premiul Nobel
De cateva zile circula prin Internet, transmisa prin posta electronica la liste lungi de adrese si accesibila direct la http://new.petitiononline.com/GomNobel/petition.html, o scrisoare deschisa catre Academia Romana, Uniunea Scriitorilor din Romania si Pen-Clubul Roman. Subiectul: transmiterea catre Comitetul Nobel, care acorda cel mai important premiu literar international, a propunerii ca Paul Goma sa candideze "din partea Romaniei". Pana ieri, scrisoarea fusese semnata de 81 de persoane, marea majoritate necunoscute. Initiativa apartine unui grup de autori tineri, animatorul fiind Razvan Tupa, care a si organizat recent, la inceputul lunii decembrie 2005, o seara Paul Goma la Club A (clubul bucurestean al Arhitecturii). Doar 3 scriitori cunoscuti apar deocamdata pe lista de sustinere: Nora Iuga, Marin Mincu si Octavian Soviany.
In text se face o pledoarie pentru Paul Goma, pentru "recunoasterea oficiala a scriitorului si, mai mult, a instantei de constiinta pe care o reprezinta", cunoscutul prozator si fost dizident anticomunist fiind considerat "reprezentativ pentru supravietuirea literaturii de expresie romaneasca in ultima jumatate de secol". In consecinta, semnatarii cer celor trei institutii "autorizate" (calificativ inclus in text) sa transmita Comitetului Nobel - ca "gest de demnitate din partea Romaniei si o recunoastere a unei valori constitutive pentru constiinta scriitoriceasca din Romania" - propunerea premierii lui Paul Goma.
Ignoranta procedurala
Nobila ca gest in sine, scrisoarea dovedeste - din pacate - ignoranta initiatorilor in privinta procedurilor de acordare a Premiului Nobel.
In primul rand, propunerile nu vin din partea unor institutii "autorizate". Dimpotriva, Comitetul respectiv evita candidaturile "oficiale", formulate ca din partea unor state ori a unor natiuni. Nu inseamna ca o academie sau o organizatie de scriitori nu pot face propuneri. Comitetul se adreseaza in fiecare an unui mare numar de institutii din toata lumea (mai ales asociatiilor literare si culturale independente), precum si expertilor (in cele mai multe cazuri, universitarilor cu prestigiu), solicitandu-le tuturor sa faca nominalizari. Cele trei institutii carora le este adresata petitia pro-Goma pot raspunde si ele, dar nu asociindu-se pentru a formula o propunere "oficiala", "romaneasca".
In al doilea rand, initiatorii si semnatarii scrisorii ignora faptul ca toate numele avansate de toate persoanele si institutiile consultate raman stocate in baza de date a Comitetului Nobel. Or, Paul Goma a fost deja propus! In 1999, daca nu vor fi existat cumva si alte initiative mai vechi (poate in anii '70-'80, cand Goma devenise cel mai important dizident anticomunist si apoi protestatar din exil impotriva regimului Ceausescu). Atunci, in februarie 1999, Asociatia Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO, prezidata de subsemnatul, i-a propus, la solicitarea Comitetului Nobel, pe Gellu Naum, Mircea Ivanescu si Paul Goma. Presa a preluat atunci informatia si a citat motivatiile Consiliului ASPRO. Iat-o pe cea privitoare la Goma (in versiune romaneasca):
PAUL GOMA, cunoscut in Europa de Vest drept un "Soljenitin roman", este unul dintre cei mai importanti romancieri romani postbelici si cel mai important scriitor dizident anticomunist roman (nascut la 2 octombrie 1935 intr-un sat din Basarabia, partea Estica a provinciei romanesti Moldova, astazi Republica Moldova). Ajuns student la Bucuresti, Paul Goma a fost arestat dupa revolutia maghiara din 1956 si a petrecut 2 ani in inchisoare si 5 ani in deportare. Primul sau volum de povestiri a fost publicat in 1968, in timpul perioadei de "liberalizare" a regimului comunist. Dupa ce urmatoarele sale carti au fost impiedicate sa apara, Goma s-a hotarit sa le trimita in strainatate. In 1971, romanul sau Ostinato, aparut la Suhrkamp, in Germania, s-a bucurat de un mare succes la Tirgul de carte de la Frankfurt. Dupa ce a sprijinit public miscarea Chartei 77 din Cehoslovacia, Goma a fost silit sa emigreze. S-a stabilit la Paris, unde traieste si astazi, iar cartile sale au aparut in Franta, Germania, Olanda, Suedia, Italia s.a.m.d. Dupa caderea regimului comunist in 1989, cartile sale au fost publicate si in Romania. Multe dintre numeroasele sale romane sint inspirate de "Gulagul" romanesc, dar, spre deosebire de stilul clasic, de secol XIX al lui Soljenitin, Goma foloseste tehnici literare moderne si postmoderne. Oferind o imagine a profund impresionantei tragedii umane si morale a Europei Centrale si de Est sub comunism, scrierile sale au si o dimensiune experimentala radicala, ceea ce le confera o inalta valoare estetica.
Asadar, Paul Goma nu mai poate fi o propunere noua pentru un "Nobel romanesc", intrucat a fost deja propus - ceea ce face superflua si ideea, formulata in scrisoarea de sustinere, ca, de cate ori vine vorba despre sansele noastre la un Nobel, "un nume este rostit in soapta sau, de multe ori, ocolit cu grija: Paul Goma": n-a fost nici rostit in soapta, nici ocolit, ci a fost transmis, cu motivatia citata, la Stockholm. Eventualele reluari ale propunerii se pot adauga in baza de date a Comitetului Nobel, dar nu mai pot adauga un nume nou. Fireste, tineretea initiatorilor scrisorii pro-Goma explica ignorarea precedentei. In presa de la inceputul lui 1999, si anume in paginile cotidianului "Adevarul", a existat si un schimb de replici intre Laurentiu Ulici, pe atunci presedinte al USR, si mine pe tema propunerilor ASPRO...
Alte candidaturi romanesti
De-a lungul anilor, Comitetul Nobel a primit si alte nominalizari de scriitori romani. Fara a mai reveni la "cazurile" mai vechi, precum cel al lui Lucian Blaga, o nominalizare certa a fost, la inceputul anilor '90, cea a lui Stefan Aug. Doinas, formulata de Uniunea Scriitorilor. Un candidat cu sanse este considerat Norman Manea, cel mai cunoscut in lume dintre scriitorii romani ai acestei perioade (si stabilit in Statele Unite). Anchetele cu tema "meritam un Nobel?", reluate obsesiv de presa romaneasca (de pilda, in ultimii ani, de revista "Cuvantul" si de ziarul "Cotidianul"), s-au referit frecvent la sansa reala pe care a avut-o Gellu Naum, stins in anul 2000, si il indica pe Mircea Cartarescu drept un candidat de viitor. Daca ar fi sa avansez acum alte nume, n-as ezita sa-i mai propun pentru baza de date de la Stockholm pe Mircea Horia Simionescu, cel mai mare prozator roman in viata, pe Petre Stoica, Serban Foarta si Emil Brumaru, o tripleta poetica de varf.
Daca si cand va primi un roman Nobelul pentru literatura ramane - insa - o intrebare cu un raspuns greu de ghicit...

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.