Caii din Romania au o lege a lor, actul normativ adoptat de Parlament urmand sa fie publicat in Monitorul Oficial. Noua lege reglementeaza atat activitatile legate de caii de rasa, cat si ale celor cu origine necunoscuta. Din punct de vedere tehnic,
Caii din Romania au o lege a lor, actul normativ adoptat de Parlament urmand sa fie publicat in Monitorul Oficial. Noua lege reglementeaza atat activitatile legate de caii de rasa, cat si ale celor cu origine necunoscuta. Din punct de vedere tehnic, activitatea de crestere a cailor din Romania va fi monitorizata de Autoritatea Hipica Nationala, aflata in coordonarea Ministerului Agriculturii. Noua lege a introdus si "Cartea Crescatoriei Nationale", in care se vor inregistra datele privind originea, produsii si performantele cabalinelor de rasa. De altfel, caii vor avea si pasapoarte care sa ateste identitatea, sanatatea si proprietarul. "Legea calului" introduce drepturi si obligatii pentru detinatorii de cabaline, indiferent daca sunt persoane fizice sau juridice, private sau statul, astfel ca sunt stabilite si sanctiuni pentru nerespectarea legii. Vor fi amenzi de 20-50 milioane de lei vechi pentru proprietarii care "isi marita" iepele cu armasari neautorizati, precum si pentru proprietarii armasarilor neautorizati folositi la monta. Mai sunt stabilite sanctiuni pentru neraportarea la termen a modificarilor intervenite in efectivele de cabaline, neinregistrarea manjilor si pentru instrainarea cailor fara documente legale. Legea nu specifica modul in care se vor realiza toate acestea in cazul detinatorilor nomazi de cai.
In ultimii ani, activitatea de crestere a cailor, in special a celor de rasa, a avut o evolutie nu tocmai multumitoare. La sfarsitul anilor '90 s-au inregistrat cai de rasa morti de foame, astfel ca, pentru a stopa acest fenomen, Societatea Nationala "Cai de rasa" (n.r. - majoritatea covarsitoare a lor apartin statului) a trecut in administrarea Regiei Nationale a Padurilor (RNP), care a avut ca principal obiectiv hranirea cailor. Responsabili din acest sector considera ca RNP s-a achitat de aceasta sarcina, dar caii nu au fost intretinuti corect, in acest fel pierzandu-se valori. Asociatiile crescatorilor de cai considera ca, prin infiintarea de noi autoritati hipice, independente, activitatea de crestere a cailor din Romania va fi revigorata, pentru ca, pana acum, Regia Nationala a Padurilor a avut aceste atributii, dar fara a avea experienta in domeniu. Romania are aproximativ 900.000 de cai, fiind pe locul 5 in lume, dar numai aproximativ 4500 de cai de rasa. Totusi, sunt prezente 13 rase, din care 8 foarte valoroase. De exemplu, Romania dispune de linie pura de cai arabi, cel mai frumos cal arab din tara noastra fiind premiat la sfarsitul anului trecut. Armasarul Altantepe apartine Hergheliei Mangalia, detinuta de Romsilva. Armasarul a trezit chiar si interesul Curtii Regale a Iordaniei care a vrut sa-l achizitioneze pentru herghelia personala a printesei Alia Al Hussein. Oferta, de 85.000 de dolari, a fost refuzata, a declarat Antal Istvan, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Detinatorilor de Cai Arabi din Romania. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.