Potrivit unui act normativ aprobat ieri de Guvern, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) este nominalizat ca autoritate responsabila pentru monitorizarea calitatii benzinei si a motorinei. Acesta hotarare modifica si completeaza conditiile de intr
Potrivit unui act normativ aprobat ieri de Guvern, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) este nominalizat ca autoritate responsabila pentru monitorizarea calitatii benzinei si a motorinei. Acesta hotarare modifica si completeaza conditiile de introducere pe piata a benzinei si motorinei. MEC va inainta Comisiei Europene in fiecare an, pana la data de 30 iunie, un raport cu datele nationale privind monitorizarea calitatii benzinei si a motorinei pentru anul calendaristic precedent. De asemenea, MEC va informa Comisia Europeana, dupa aderarea Romaniei la UE, daca apar evenimente exceptionale, cum ar fi schimbari bruste in aprovizionarea cu titei a rafinariilor din Romania sau in aprovizionarea cu produse petroliere care fac dificila respectarea indicatorilor tehnici. Distribuitorii care comercializeaza benzina si motorina sunt obligati sa transmita trimestrial Ministerului Economiei si Comertului informatii privind cantitatea totala de benzina si motorina comercializata. Potrivit hotararii Executivului, distribuitorii trebuie sa permita laboratoarelor de incercari, organismelor de certificare produs sau organismelor de inspectie independente, recunoscute de MEC, prelevarea probelor de benzina si motorina in cadrul Sistemului de monitorizare a calitatii benzinei si motorinei. Nerespectarea prevederilor actului normativ este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 5000 si 15.000 lei noi. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului. Fac exceptie sanctiunile pentru netransmiterea informatiilor cerute de catre MEC, caz in care constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se realizeaza de catre personalul imputernicit al ministerului respectiv.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.