Noul guvern conservator de la Varsovia a decis rechemarea in tara a acelor ambasadori care au colaborat cu fosta putere comunista, a indicat, ieri, purtatorul de cuvant al Ministerului polonez de Externe, Pawel Dobrowolski, informeaza Rompres. "Noile
Noul guvern conservator de la Varsovia a decis rechemarea in tara a acelor ambasadori care au colaborat cu fosta putere comunista, a indicat, ieri, purtatorul de cuvant al Ministerului polonez de Externe, Pawel Dobrowolski, informeaza Rompres. "Noile autoritati poloneze procedeaza la verificarea cadrelor aflate in posturi de responsabilitate in stat. La Ministerul de Externe, procedura se refera la sefii misiunilor diplomatice", a indicat diplomatul polonez.
Este vorba de "un proces pe termen lung", dar seful diplomatiei poloneze Stefan Meller a cerut rechemarea in tara a 10 ambasadori, a adaugat Pawel Dobrowolski, refuzand sa citeze numele acestora.
"Consideram inadmisibil ca functiile ambasadorilor sa fie asumate de persoane legate in trecut de serviciile speciale sau de aparatul partidului comunist polonez, dizolvat dupa caderea fostului regim, in urma cu 16 ani", a subliniat Pawel Dobrowolski.
Partidul conservator Lege si Justitie /PiS/, al fratilor gemeni Kaczynski, a promis in campania electorala de dinaintea alegerilor legislative si prezidentiale din toamna anului 2005, pe care le-a castigat, curatirea definitiva a statului de ramasitele comunismului. Potrivit mass-media poloneze, printre cei 10 ambasadori rechemati in tara ar figura sefii misiunilor diplomatice de la Londra, Berlin, Copenhaga, Praga, Atena si Buenos Aires.
Opozitia de stanga, aflata la guvernare timp de patru ani pana in noiembrie 2005, a criticat sever decizia actualei puteri, calificand-o drept "razbunare personala". Fostul ministru al Apararii, social-democratul Jerzy Szmajdzinski, a mers pana acolo incat a vorbit de "un act de canibalism" in cadrul actualei diplomatii poloneze. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.