Premierul israelian Ariel Sharon a fost internat azi dimineata la Spitalul Hadassa Ein Kerem din Ierusalim, unde va fi operat pe inima. Fiind vorba de conducatorul politic, militar si executiv al tarii, operatia a provocat doua mari dileme: una admin
Premierul israelian Ariel Sharon a fost internat azi dimineata la Spitalul Hadassa Ein Kerem din Ierusalim, unde va fi operat pe inima. Fiind vorba de conducatorul politic, militar si executiv al tarii, operatia a provocat doua mari dileme: una administrativa si una medicala. Operatia va dura, daca nu vor exista complicatii, intre 20 si 40 de minute, iar pacientul va fi anesteziat. Cine va prelua carma tarii in aceste ore? Si ce prerogative va avea inlocuitorul? Meni Mazuz, consilierul juridic al Guvernului israelian a decis ca Ehud Olmert, adjunctul premierului, sa preia functia in aceasta perioada. Apoi a aparut alta problema: cine il va opera pe Sharon? Si daca sa fie anesteziat partial sau total? Sharon este corpolent, iar anestezierea generala are un coeficient de risc. Totusi, in cele din urma s-a hotarat sa fie adormit. Interventia presupune introducerea prin cateter a unui mecanism gen umbrela pentru inchiderea unui orificiu existent intre cele doua auricole. Acest defect congenital a permis cheagului de sange sa ajunga la creier, ceea ce i-a provocat lui Sharon, in urma cu o luna, atacul cerebral. Operatia este asigurata de o echipa formata din 50 de medici si personal medical si tehnic.
"Scandalul Sharon" a reizbucnit
Politia israeliana nu a fost miloasa cu prim-ministrul tarii, nici macar in preajma internarii acestuia in spital. Mai intai, Sharon-tatal a trebuit sa asiste ieri, neputincios, la demisia fiului sau, Omri, din Knesset (Parlamentul Israelului). Dovedit ca a manipulat fonduri ilegale in campania alegerilor din Partidul Likud, in 1999, in folosul tatalui sau, Omri Sharon va fi judecat la sfarsitul acestei luni. Prin retragerea sa din Knesset, Omri vrea sa se prezinte la proces ca un om care a platit deja pentru greselile savarsite. Politia a mai facut, ieri, un gest spectaculos: a patruns in forta in vila din Ierusalim a parintilor lui James si Martin Schlaff, miliardarii evrei din Austria, banuiti ca l-ar fi mituit pe Ariel Sharon. E o poveste urata, care a inceput in urma cu sase ani, in perioada alegerilor unui nou conducator al Partidului Likud. Exista o lege care reglementeaza cuantumul si modalitatile legale pentru obtinerea si cheltuirea banilor in campaniile de alegeri in partide si electorale pe tara. Omri Sharon a incalcat aceasta lege, folosind bani ilegali printr-o societate fictiva, "Ananax". In urma publicarii in cotidianul ebraic "Yediot Aharonot" a afacerii, Politia a inceput sa ancheteze, iar Ariel Sharon a fost silit sa inapoieze statului suma de 4,7 milioane de shekeli (pe aceea vreme, circa 1.300.000 de dolari). S-a dovedit ca Cyril Kern, un milionar evreu din Africa de Sud a transferat 3 milioane de dolari in conturile familiei Sharon.
Deputatul Iossi Sarid i-a cerut lui Sharon sa se retraga imediat din viata politica, iar deputatul Arie Eldad a declarat ca nu e admisibil ca "o familie de raufacatori sa conduca tara". Inaintea izbucnirii acestui scandal si a internarii sale in spital, Sharon si Partidul "Kadima" (Inainte), recent infiintat, se bucura de o uriasa popularitate, sondajele ii acordau o victorie absoluta in viitoarele alegeri din martie 2006. Iata insa ca jocurile se incurca...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.